Público
Público

El fiscal estudia imputar alts càrrecs en la querella de l'hotel del Palau

Immaculada Turu, Ramon Massaguer i Ramon García-Bragado podrien veure's implicats en el cas

L. DEL POZO

El cas de l'hotel del Palau es una obra amb molts actes. Dimarts la jutge va aturar precipitadament la declaració del gerent d'Urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Massaguer, a l'espera d'estudiar si imputar-lo. Ahir es va saber, de fonts judicials, que el fiscal especialitzat en delictes urbanístics, Antoni Pelegrín, ampliarà la querella. Els nous imputats podrien ser, a més de Massaguer, la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, àrea que depèn de la conselleria d'Economia, i també el regidor d'Urbanisme del consistori, Ramon García-Bragado.

De fet, García-Bragado va declarar ahir com a testimoni i va defensar que 'la tramitació' per poder construir l'hotel de luxe 'va ser correcta' i, en cap cas, va haver-hi ni precipitació ni cap tramitació estranya'. El regidor també va explicar que mai es va sentir pressionat per l'expresident de l'Orfeó, Fèlix Millet, ni per la seva mà dreta, Jordi Montull, i que sempre hi va haver una relació 'de confiança claríssima' amb la gent del Palau de la Música.

El regidor d'Urbanisme defensa els tràmits fets en l'operació

En canvi, la jutge que instrueix el cas, igual que va fer amb Turu i amb Massaguer, no va permetre que el fiscal formulés determinades preguntes al regidor, qüestions que eren més per a un imputat que per a un testimoni.

A l'interrogatori, García-Bragado va tornar a afirmar que no va saber que els solars de l'Orfeó havien passat a mans d'Olivia Hotels fins a l'agost del 2009, és a dir, fins després que els Mossos d'Esquadra haguessin entrat al Palau.

I, tanmateix, segons fonts judicials, l'ampliació de les imputacions i dels delictes entre els quals podria haver-hi el de prevaricació es basen en el fet que la tramitació de la construcció de l'hotel no va ser correcta, ja que l'objectiu era afavorir interessos privats. De fet, en el primer escrit, el fiscal manté que tant Millet com Montull van aconseguir el 2009 que l'ajuntament no demanés a l'Orfeó que acredités la titularitat dels sòls. Aquesta documentació era del tot necessària per a l'aprovació del Pla de Millora Urbana (PMU), un pas imprescindible per a la modificació del Pla General Metropolità (PGM), la fita final de Millet i Montull. I, a partir d'aquí, diu el ministeri fiscal, Massaguer va proposar a García-Bragado 'l'aprovació inicial del PMU promogut pels querellants'.

Fèlix Millet i Jordi Montull sortiran la setmana que ve de la presó

A tot això s'hi ha d'afegir que arran de l'escàndol judicial, el 30 d'octubre i a petició també de Massaguer, el ple municipal va suspendre la tramitació del Pla de Millora Urbana però, en canvi, no es va suspendre la tramitació del PGM, imprescindible per a la construcció de l'hotel. Finalment, però, aquesta possible modificació del PGM va caducar perquè el Palau no va aportar la documentació necessària.

A partir de la nova informació que hauria arribat a mans del fiscal, la redacció de la querella podria canviar, sobretot tenint en compte que el ministeri fiscal sempre ha mantingut que en la tramitació del projecte urbanístic es van afavorir els interessos privats i no els públics.

Malgrat tot, segons fonts judicials, l'ampliació de la querella, així com les noves imputacions, no es faran efectives fins que la jutge no hagi sentit tots els testimonis. També serà llavors quan la magistrada dicti la interlocutòria d'excarceració per a Millet i Montull, imputats en aquest cas pels delictes d'apropiació indeguda i tràfic d'influències.

La investigació també apunta que podria resultar imputada Immaculada Turu, que va declarar dilluns, quan va reconèixer que ja el 2008 va saber que el Palau havia cedit els terrenys a Olivia Hotels. I, en canvi, un cop firmat el 2007 el conveni entre el conseller d'Economia, Antoni Castells, i Millet, el seu departament no va iniciar cap tràmit per obtenir un aval que garantís, tal com deia el conveni, que l'empresa constructora seria l'encarregada de pagar a la Generalitat la pèrdua patrimonial que havia patit en una operació de requalificació de terrenys: els d'Olivia Hotels passaven d'educatius a residencialsi una finca de la Generalitat al carrer Ciutat de residencial a equipament. Malgrat tot, Turu es va tornar a reafirmar, tal com va fer en la seva compareixença al Parlament la setmana passada, en la idea que l'operació no suposava cap minva econòmica per a la Generalitat.

També va declarar ahir davant la jutge el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona i líder municipal de Convergència i Unió, Xavier Trias, que va dir que el seu grup havia donat suport al projecte de l'hotel de luxe malgrat que no estava d'acord en dos punts: que no es mantenia la façana original i la disposició del pàrquing. Un cop solucionats aquests dos aspectes, CiU va votar a favor de l'operació urbanística.

Trias també va dir que mai es va sentir pressionat per Millet ni per Montull i va acceptar amb naturalitat els dos correus electrònics que suposadament Millet li havia enviat i que consten en la causa: 'En rebo tants al dia que no els recordava, però segur que són veritat. No diuen res especial'.

En canvi, l'exprimer tinent d'alcalde i exregidor de Ciutat Vella, Carles Martí, va negar davant la jutge haver rebut una carta de Jordi Montull el 2007 en què el senyor de Barcelona li deia que els solars on es construiria l'hotel havien estat cedits a Olivia Hotels. Sí que va reconèixer haver dinat amb Millet. Durant la conversa, va dir, van tractar temes relacionats amb el centenari del Palau.

Martí va defensar, com han fet molts càrrecs de l'administració, que el projecte de l'hotel era bo per a la ciutat i per al Palau i que en cap cas van haver-hi irregularitats. Ara Martí ja no defensa el projecte perquè 'les coses no es poden fer en qualsevol moment i en qualsevol lloc'.

La setmana que ve hi haurà més declaracions i potser, fins i tot, més sorpreses. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias