Público
Público

Foment creu que el concert resoldrà "l'asfíxia financera"

El president de la patronal augura el tancament de moltes més empreses

GLÒRIA AYUSO

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, no ha trigat a respondre a la crida del president Artur Mas, que divendres passat va reclamar l'ajuda dels empresaris per aconseguir el pacte fiscal. La patronal va considerar ahir que el concert econòmic és la solució per a la recuperació davant "l'asfíxia econòmica" del sistema públic i del teixit empresarial. Segons el portaveu dels empresaris, cal el sistema si es vol que Catalunya tingui "capacitat suficient'' per avançar, sense deixar de ser "solidària''.

El responsable de la patronal va voler recordar, però, que aquesta reivindicació no és, ni molt menys, nova. Foment ja reclamava el concert el 1899, any en què Catalunya va arribar a fer una vaga fiscal.

Gay de Montellà veu el pacte fiscal com l'única solució per a la recuperació

Moments abans de la seva primera reunió com a president del comitè executiu de l'assemblea general, es va mostrar convençut que es pot trobar "una figura permeable amb la Constitució" que possibiliti un pacte fiscal entre Catalunya i l'Estat més just. Gay de Montellà va dir que a Alemanya la Constitució limita la contribució dels landers al conjunt del territori, que arriba al 4% del PIB, mentre que a Catalunya les darreres aportacions sobrepassen el 9%.

Mentre el Govern català fa un "esforç molt important" intentant reduir la despesa, va lamentar que "tinguem un creditor que li costi tant ajudar-lo", en referència a l'executiu de Zapatero i la seva negativa a traspassar recursos com ara els del Fons de Competitivitat. Tot i això, es va mostrar convençut que es podrà arribar a un acord en els propers dies. Davant els empresaris, va explicar que confia que el diàleg es faci amb "serenitat i la comprensió mútua, i que es miri d'evitar la crispació" que "en tantes ocasions ens ha fet retrocedir més que avançar''.

Foment del Treball ja va fer una vaga el 1899 per reclamar el concert

El dèficit públic és per la patronal la causa principal de la morositat que perjudica les empreses i les "arrossega al límit del col·lapse", un problema que juntament amb les dificultats d'accedir al crèdit van portar Gay de Montellà a augurar el tancament de moltes empreses durant els propers mesos.

En la seva intervenció en l'assemblea general, va considerar prioritari el compliment dels terminis de les infraestructures prioritàries, i va reclamar al Govern suport a la internacionalització.