Público
Público

La forta onada de desnonaments desborda el pla d'habitatge públic

Els pisos compartits que impulsa l'Ajuntament encara trigaran més de tres anys

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'Ajuntament de Barce-lona no pot fer front a la demanda d'habitatges per a famílies amb pocs recursos que han estat desnonats pels efectes de la crisi i les pressions dels bancs per cobrar les hipoteques. Davant el notable increment de famílies que perdien l'habitatge, l'Ajuntament va impulsar un pla de pisos compartits amb la intenció de resoldre la situació del màxim de famílies possibles amb menys inversió pública. Però segons va reconèixer ahir el delegat d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Antoni Sorolla, aquests pisos comunitaris no estaran acabats fins d'aquí 'tres o quatre anys'.

A Barcelona hi ha dos solars, un a l'Eixample i un altre al Poblenou, destinats a donar servei a aquestes persones. Però mentre aquests pisos no s'acaben, l'Ajuntament només compta amb 215 habitatges per a 'emergències socials' que ja estan adjudicats. També hi ha 130 habitatges més per a persones amb risc d'exclusió.

Dels 12.000 pisos de protecció previstos pel 2016 s'han construït uns 4.000

A la província de Barcelona cada dia hi ha 15 famílies que perden l'habitatge, ja sigui perquè no han pogut continuar pagant el lloguer o bé la hipoteca, segons les xifres de l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals. I la majoria de casos es registren a la capital.

En el seu informe anual, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ja va criticar que l'Ajuntament no dóna resposta a les persones que tenen menys recursos i va proposar que, en lloc de fer pisos per a gent gran que després s'adjudiquen per sorteig, es dediqui a fer habitatges per als més necessitats.

Sorolla va explicar que l'Ajuntament 'no aspira a solucionar el problema de l'habitatge' però va assegurar que fan tot el que poden i que estan complint el Pla d'Habitatge de Barcelona 2008-2016.

A la província, cada dia quinze famílies perden el pis per no pagar

Dels 12.000 pisos de protecció que el pla d'habitatge preveu que es construeixin fins al 2016 ja se n'han acabat 3.948 i 3.913 més s'estan construint.

Antoni Sorolla també va dir ahir que un 13% dels habitatges de la ciutat s'han rehabilitat gràcies a les ajudes que atorga l'Ajuntament. En aquest percentatge s'inclouen també les finques que han instal·lat ascensors amb subvencions municipals.

Durant la presentació del balanç, va estar present Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde d'Habitatge. El dirigent va recordar que les competències són majoritàriament de la Generalitat i de l'Estat, però que l'Ajuntament 'considera l'habitatge com una de les seves polítiques socials'.

El tinent d'alcalde va demanar a la Generalitat que no suspengui les ajudes a l'habitatge, tal com ha succeït en altres àmbits.