Público
Público

El fred siberià descarrega poca neu tot i l'alarma

L'onada de fred arriba amb escasses precipitacions i provoca pocs problemes. Moltes escoles tanquen abans d'hora per precaució

BRAIS BENÍTEZ

Les nevades que arrossegava l'onada de fred siberià s'anunciaven amb temor i un cert alarmisme. La psicosi del temporal viscut en molts punts de Catalunya el 2010, quan milers de persones van patir talls de llum i es van produir importants incidències de trànsit, dominava la jornada. Fins al punt que les escoles del barri barceloní del Poblenou, on no va caure ni una volva, trucaven neguitoses als pares i avis perquè anessin a buscar els nens. I l'excés de prudència provocava també que el Parlament de Catalunya, al cèntric Parc de la Ciutadella, suspengués totes les seves activitats a la tarda en previsió del temporal.

Les conseqüències de les nevades no van ser finalment tan greus com s'esperava, però sí que van provocar alguns talls de trànsit, van obligar a tancar molts centres escolars i universitaris i van deixar imatges poc habituals de platges de Girona i Barcelona enfarinades.

Un total de 863 centres educatius, entre escoles de primària i instituts, van tancar les seves portes a causa del mal temps, cosa que va afectar 261.952 alumnes d'arreu del territori, segons va informar el Departament d'Ensenyament. El Vallès Occidental va ser la comarca on van tancar més centres, amb 491, i 144.430 alumnes afectats, seguit de les comarques gironines, amb 132 centres tancats, i les de la Catalunya central, amb 117. A Barcelona ciutat, mig centenar de centres van suspendre les classes.

Protecció Civil va recomanar als pares que anessin a recollir els seus fills a les escoles entre la una i les tres de la tarda, en previsió que augmentessin les nevades de cara a la tarda. Molts centres van romandre oberts per atendre els nens que no van poder ser recollits pels seus familiars.

El Departament d'Interior ha suspès avui el transport escolar interurbà en les comarques afectades per la neu, principalment les del litoral gironí i barceloní i d'algunes comarques de l'interior, com ara el Vallès Oriental i l'Occidental, el Bages i Osona. Els centres escolars, però, obriran avui si la situació climatològica no es complica.

La Universitat de Barcelona (UB) va suspendre totes les activitats acadèmiques programades per la tarda al campus Mundet, a la zona alta de Barcelona, i en principi mantindrà la suspensió durant tot el dia d'avui. El centre va justificar la decisió 'per tal de garantir la seguretat a tots els membres de la comunitat universitària'. La UB ha recomanat que es vagin consultant les webs de les facultats perquè la situació pot canviar segons com evolucioni el temporal en les properes hores.

La junta del rectorat de la Universitat de Vic també va decidir suspendre les classes pel temporal. Totes les activitats acadèmiques van anar cessant a partir de les 12 del migdia, i a la tarda tan sols van quedar activats els serveis mínims. Els seus 4.800 alumnes, la majoria d'ells en període d'exàmens, van veure aturades les classes.

L'empitjorament de les condicions meteorològiques també va dur a suspendre les classes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), davant la previsió que empitjorés el temps a la tarda i la possibilitat que hi hagués incidències amb el servei de Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies de Catalunya, que finalment no es van produir. Això va provocar que molts alumnes haguessin d'abandonar el campus de Bellaterra. 'Teníem un examen de Dret Constitucional i a través del telèfon mòbil ens han informat que havien evacuat tot el centre', explicava Anna Ruiz, estudiant de Relacions Laborals.

Les afectacions de trànsit van ser més importants durant les primeres hores del dia. El Servei Català del Trànsit (SCT) va informar de problemes a causa de la neu a les carreteres del Vallès Oriental, de l'Anoia, d'Osona i de la Selva. Així, van haver de ser tallades la BV-5114 a Campins (Vallès Oriental), la BV-5119 a Fogars de Montclús (Vallès Oriental) i la BV-2204 a Santa Margarida de Montbui (Anoia).

A més, en sis carreteres més va ser necessari que els vehicles circulessin amb cadenes a causa de l'acumulació de neu. Entre aquestes, la BV-2136 a Mediona (Alt Penedès), la BV-5114 a Fogars de Montclús (Vallès Oriental) o la BV-5301 a Montseny (Vallès Oriental). El SCT va alertar també de la presència de plaques de gel en alguns punts de la xarxa viària, i durant tot el dia van recomanar circular amb precaució i limitar al màxim els desplaçaments, tot evitant sortir a les carreteres si no fos imprescindible. Al voltant de les sis de la tarda Trànsit va informar que ja s'havien normalitzat totes les afectacions provocades per la neu.

El temporal no va provocar cap accident greu. El més destacat el va protagonitzar un autobús de transport escolar que va sortir de la via a les 11 del matí a Sant Agustí de Lluçanès (Osona), encara que ningú en va resultar ferit. Els fets van tenir lloc al quilòmetre 1 de la carretera BV-4608, i el vehicle duia 18 alumnes a bord. L'accident es va produir quan un camió va quedar travessat a la carretera a causa de la neu. L'autobús va frenar, però un automòbil que circulava al darrere no va tenir temps de fer-ho, hi va xocar i el va treure de la carretera.

Les nevades van caure tot el dia de manera intermitent a les comarques de Girona i Barcelona, i al litoral i prelitoral de Tarragona. En la majoria dels casos van ser nevades febles, que van acumular gruixos d'entre 2 i 5 centímetres. Fins a les deu del matí, es van registrar, per exemple, 11 centímetres a Espinelves (Osona), 8 a Moià (Bages), 7 a Monistrol de Montserrat (Bages) i 5 a Sant Hilari Sacalm (Selva). A l'estació meteorològica de Puig Sesolles (1.668 metres), al Vallès Oriental, s'hi van acumular 12 centímetres de neu.

Poblacions costaneres del Maresme i la Selva es van despertar al matí amb la platja coberta per una fina capa de neu. El blanc va tapar el marró habitual de la sorra, però la nevada no va provocar incidents importants. Les escoles de Malgrat i Calella, per exemple, van funcionar amb normalitat, però a Blanes l'alcalde va recomanar a les famílies que no portessin els nens a l'escola. A la localitat es van decretar serveis mínims als centres escolars i un equip reduït de professors es va fer càrrec dels alumnes que van arribar a les escoles.

Altres poblacions costaneres van veure també com el seu litoral quedava cobert de blanc. Així va ser també, per exemple, a la localitat maresmenca de Calella, a Malgrat de Mar o a Tossa de Mar.

L'excepcional arribada d'aire fred del nord d'Europa que entrarà per l'Empordà es deixarà notar a partir d'avui i la temperatura baixarà en picat i amb forts vents, i arribarà a tocar fons el cap de setmana.

El director general del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Francesc Bonet, ha demanat que la gent gran i els nadons intentin no sortir al carrer 'si no és imprescindible'. Són dos grups de població especialment sensible davant les baixes temperatures. Els més petits, perquè el seu sistema de termoregulació 'està immadur', i els d'edat avançada perquè aquest 'comença a fallar'.

Bonet va recomanar que, si han de sortir, 's'abriguin bé, vigilin amb els canvis tèrmics sobtats, no abusin dels àpats hipercalòrics i moderin el consum d'alcohol, què és vasodilatador i afavoreix la pèrdua d'escalfor'. El director del SEM va explicar que tenen localitzats 'aquells pacients crònics fràgils' per estar amatents a possibles problemes de salut.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias