Público
Público

Front comú davant Madrid pel fons de competitivitat

Crítiques a les declaracions de Zapatero i Salgado

PÚBLIC

Els partits polítics catalans preparen un front comú per exigir els 1.450 milions d'euros que Catalunya hauria d'haver rebut del Govern espanyol corresponents al fons de competitivitat. Aquesta posició unànime s'ha fet evident després que tant el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, com la ministra d'Economia, Elena Salgado, posessin en dubte el compromís d'abonar el fons aquest mateix any i, fins i tot, la quantitat mateixa del fons.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va qualificar aquesta negativa d'"in­compliment flagrant", mentre que el líder del PSC, Joaquim Nadal, va lamentar que les finances catalanes "s'airegin des de Washington". ICV va sumar-se al rebuig de l'actitud del Govern espanyol i el PP va sorprendre tothom en anunciar que estudia presentar una iniciativa al Senat perquè Catalunya pugui aconseguir el fons.

Ahir, la ministra Salgado va reiterar les paraules del president espanyol, que va assegurar en un míting a Albacete que no s'abonaria el fons fins al 2013. I tal com havia fet el dia anterior a Washington, Salgado va insinuar, a més, que la xifra de 1.450 milions d'euros que va fer pública el Govern de la Generalitat podria no ser certa.

El portaveu parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, es va mostrar indignat amb la posició del Govern espanyol i va trobar "molt estrany que les finances catalanes s'hagin d'airejar des de Washington o des de mítings a Castella-la Manxa", alhora que va instar l'executiu de Zapatero a complir amb els deutes, "com ho van fer el 2009 i el 2010". Nadal ha insinuat diverses vegades que els 25 diputats del PSC al Congrés podrien trencar la disciplina de vot del PSOE per reclamar el fons, però Salgado va posar en dubte que mantinguin aquesta posició.

El PP català va donar la sorpresa ahir en anunciar que estudia presentar una iniciativa al Senat perquè Catalunya aconsegueixi els diners. La líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, va apuntar que ja n'ha parlat amb la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría. Ella mateixa presentaria aquesta sol·licitud al Senat.

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va demanar "voluntat unitària" per fer realitat un front comú i reclamar a Zapatero que pagui "el que deu a Catalunya". L'ecosocialista va afegir que, per aconseguir-ho, "necessitem una autoritat que el Govern de Mas està perdent perquè demana esforços als que menys tenen però no exigeix res a les rendes més elevades", en al·lusió a la mesura anunciada ahir pel conseller d'Economia, Andreu Mas- Colell, que preveu la rebaixa de l'IRPF als treballadors que percebin més de 120.000 euros anuals.

El secretari d'ERC, Joan Ridao, es va sumar a la protesta i va reclamar al Govern central "que deixi de jugar als trilers i pagui" el fons de competitivitat. "Salgado i Zapatero no ens poden carregar el mort dels problemes que tinguin les finances de l'Estat", va dir abans de lamentar que "canviïn les regles del joc a mig partit", tot recordant que l'any anterior i l'altre van pagar.

El rebuig a les declaracions de Zapatero i Salgado també va ser unànime entre els candidats a l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde, Jordi Hereu, va apostar perquè les forces de Catalunya defensin juntes al Congrés dels Diputats que es pagui el fons. A més, l'alcaldable de CiU, Xavier Trias, va titllar d'"irresponsables" les declaracions de Salgado.