Público
Público

Girona crea una xarxa d'economats per a famílies

Càritas adverteix que no disposa de diners per atendre la demanda originada per la crisi

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La crisi econòmica ha provocat que moltes famílies gironines hagin de moure cel i terra per poder tenir un plat a taula cada dia. La majoria recorren a entitats com el Banc dels Aliments o Càritas, que ja han reconegut en més d'una ocasió que estan saturats per la demanda i que ja no saben d'on treure més diners per comprar aliments. Només a tall d'exemple, durant el 2008 el Banc d'Aliments va atendre 16.500 persones a Girona, el 2009 ja en van ser 23.000 i des de primers d'any s'ha superat la barrera de les 24.500.

Per dignificar les persones que es troben en aquesta situació i després de l'èxit de l'economat de Girona, la diputació, el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Càritas, la Fundació Caixa Girona i el Banc dels Aliments han decidit impulsar una xarxa pionera a Catalunya: establiments destinats a famílies amb pocs recursos econòmics repartits a cinc municipis de les comarques gironines: Palamós, Figueres, Salt, Lloret de Mar i Olot.

Els usuaris podran agafar productes de primera necessitat cada quinze dies

La previsió és que tots els economats estiguin en funcionament el proper mes de setembre i que mensualment se'n puguin beneficiar un total de 1.400 famílies que viuen sota el llindar de la pobresa. Per fer-ho possible, les diferents administracions i entitats van signar ahir un conveni de col·laboració pel qual es preveu que durant el primer any s'hi destinin 784.000 euros.

'És important aconseguir consolidar un model que ajudi els més necessitats en l'actual context econòmic', va destacar el president de la fundació Banc dels Aliments, Oriol de Ribot. El funcionament serà el mateix que el de l'economat de Girona, que es va inaugurar el passat mes de novembre atén mensualment un total de 600 famílies, ubicat al barri de Pedret, i que es complementa amb dos locals més situats a les zones de Sant Narcís i Santa Eugènia.

Des de primers d'any el Banc dels Aliments ha atès 24.500 persones

Els serveis socials dels ajuntaments o dels diferents consells comarcals seran els encarregats de determinar, en funció dels seus ingressos, quines famílies en seran sòcies i quina quota, que oscil·larà dels zero als vuit euros, hauran de pagar. 'Com a molt s'abonarà un 33% del cost total de la compra', va subratllar el secretari general de Càritas Girona, Salvador Maneu.

La previsió, però, és que la meitat dels socis, en què predominen famílies nombroses, monoparentals o que tenen fills amb alguna discapacitat, no hagin de pagar res perquè estan per sota de la renda de suficiència catalana. Cada usuari podrà anar cada quinze dies a l'establiment, en el qual trobarà productes de primera necessitat, com ara pasta, arròs o sucre. I cada tres mesos els serveis socials revisaran la seva situació.

L'economat de Palamós, que ja està a punt d'entrar en funcionament al barri de Sant Joan, atendrà unes 60 famílies al mes; el de Figueres es troba al carrer de Clerc i Nicolau i podrà atendre unes 200 famílies; el de Lloret de Mar estarà situat al barri del Molí i donarà servei a un centenar de famílies, mentre que el de Salt, al carrer Esteve Vila, beneficiarà 300 famílies. Aquest últim municipi també ha dut a terme una prova pilot de tallers d'economia domèstica i reeducació alimentària, entre els mesos de març i juny, per ensenyar a les famílies que disposin de pocs ingressos a gastar amb seny i criteris sans. Pel que fa a Olot, ja s'està començant a buscar un local.