Público
Público

Girona renova el parc de la Devesa

Oposició i veïns critiquen el pla d'usos, que preveu mantenir-hi les activitats i obrir-hi un restaurant i un quiosc

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El parc de la Devesa és una de les postals més conegudes de Girona gràcies als més de 2.400 plàtans centenaris que el formen. Durant els darrers dos anys l'ajuntament ha debatut quins són els usos que se li han de donar a aquest pulmó verd de la ciutat, que a la vegada és el parc urbà més gran que hi ha a Catalunya. Finalment, el ple d'aquest dimarts aprovarà el document que determinarà què s'hi pot fer i què no. 'El que hem fet és un treball científic important i posar ordre a l'espai', subratlla l'alcaldessa, Anna Pagans.

L'objectiu principal del pla és la preservació dels arbres, molts dels quals superen els seixanta metres d'alçada. Per aconseguir-ho, no es podran fer activitats a menys de quatre metres dels plàtans a la part est del parc i a menys d'un metre de distància als passejos, a més, s'hauran de fer mesures de protecció i restauració. Alhora es farà un nou sistema de reg, ja que diversos estudis han alertat que la forta compactació del sòl evita que arribi l'aigua necessària a l'arbrat.

El de la Devesa és el parc urbà més gran de Catalunya i un símbol de Girona

Quant als usos, es reubiquen alguns elements. Així, el mercat estarà tot l'any al vial perimetral, les atraccions només es podran situar als passejos de la Sardana, de la Devesa, del Ter i al camp de futbol Fèlix Farro, les carpes es mantindran a la mateixa ubicació però redistribuïdes més lluny dels arbres i les mostres s'acotaran al camp de Mart. Les poques novetats són un espai per a activitats culturals on hi ha el camp de tir, l'obertura d'un cafè restaurant a prop de la zona esportiva i un quiosc als jardins. També s'hi instal·larà mobiliari urbà nou i enllumenat.

El pla també preveu la possibilitat de fer un equipament esportiu però molt més petit que el que volia impulsar el PSC i que va fer trontollar l'equip de govern perquè no tenia el vistiplau d'un dels socis, ICV, ni tampoc dels veïns, que es van constituir en la plataforma Salvem la Devesa. L'equipament, finalment, no es va fer perquè la comissió de patrimoni no ho va autoritzar.

El pla preveu sancions d'entre 1.000 i 10.000 euros per incompliment

Els que incompleixin aquests usos podran ser sancionats amb multes d'entre 1.000 i 10.000 euros en funció de la gravetat. Entre les infraccions lleus, hi ha dur a terme activitats permeses però sense l'autorització de l'ajuntament o enfrontar-se a un agent quan aquest demani que es compleixi el reglament. Danyar el mobiliari urbà o els arbres i contaminar el sòl formen part de les infraccions greus, que poden comportar multes de fins a 3.000 euros. Entre les més greus, que poden arribar als 10.000 euros, hi ha fer activitats que pertorbin de manera directa la convivència de la gent que utilitza l'espai o la reincidència de faltes greus. Les multes més elevades també inclouen fer-se càrrec de la reparació dels danys ocasionats.

'Ara tenim un pla d'usos que defineix què es pot fer a la Devesa i un reglament que explica com s'ha de fer i, si no es fa, quin tipus de sancions hi ha', explica el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu.

Les crítiques al nou document no s'han fet esperar. La principal força a l'oposició, CiU, ja ha avançat que s'abstindrà en el ple perquè és un pla 'amb poca visió de futur'. Segons el portaveu nacionalista, Carles Puigdemont, l'únic que s'ha fet és ordenar les activitats que ja hi havia 'sense pensar si hi han de ser o no'. 'És més un inventari d'usos que ja existeixen', deixa clar. La federació manté que no haurien de continuar al parc la fira de Girona, les atraccions de Sant Narcís i el mercat perquè són 'usos nocius'.

CiU també critica que es vulgui encabir un restaurant i un espai per a activitats culturals a la zona oest creant una separació amb la banda est i que es mantingui la possibilitat de fer un pavelló esportiu. Alhora reclama que es redacti un pla especial per al parc.

Tampoc aprova el pla l'Associació de Veïns del barri Devesa-Güell. El seu president, Josep Plazas, es felicita que finalment el parc tingui un pla, però titlla de 'desastre total' el seu contingut. 'No fa falta fer un document per dir que s'han de cuidar els plàtans perquè això és obvi, el que han fet és un maquillatge', opina.

Els veïns no veuen amb bons ulls mantenir el mercat amb les seves actuals proporcions o les carpes perquè destorben el descans i embruten la zona. Tampoc aproven la construcció d'un restaurant. 'Quin sentit té posar un establiment d'aquestes característiques en un parc on no hi va la gent perquè no hi ha llum i està deixat i brut?', es pregunta Plazas. El que sí que veuen amb bons ulls és que s'impulsi la celebració d'activitats culturals a l'aire lliure. L'associació està preparant al·legacions i no descarta anar al ple amb pancartes.