Público
Público

El Govern accedeix a trossejar la 'llei òmnibus'

La pressió de l'oposició força Mas a convertir la norma en tres projectes

ALBERT MARTÍN VIDAL

El transatlàntic legal ideat pel Govern d'Artur Mas per aprovar més de 630 articles no es votarà al Parlament en una sola tongada. Així ho va anunciar ahir l'executiu català, que concedeix una petita victòria a l'oposició i, particularment, a un PSC afeblit.

La llei òmnibus, que segons el Govern havia de servir per simplificar els tràmits administratius i per impulsar l'economia catalana, serà convertida en tres avantprojectes de llei diferenciats. Aquesta era la condició que va posar el PSC.

La macroreforma de CiU inclou àmbits molt diferents i perdrà articles

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ho va anunciar ahir aprofitant l'ocasió per aplaudir "el canvi de posició" del principal partit de l'oposició. La petició de trossejar la controvertida llei l'havia formulada tota l'oposició i el Govern hi ha donat el vistiplau tot admetent que "necessita" el diàleg parlamentari en no tenir majoria absoluta a la cambra.

El Govern, que inicialment pretenia modificar 90 lleis amb una sola tramitació parlamentària, aprovarà dimarts vinent tres projectes de llei separats: un de simplificació, amb el qual vol eliminar burocràcia; un segon d'agilitat i reestructuració administrativa, i un tercer vinculat a la promoció econòmica.

El Govern veu un canvi d'actitud al PSC i aprofita per distanciar-se del PP

Amb aquests canvis també es queden fora de la normativa els articles referents a la reforma de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la del Consell Audiovisual de Catalunya, que es tramitaran al marge de la llei òmnibus, tal com volien PSC i ERC. Els socialistes també van demanar que les variacions de la Llei d'Urbanisme es tramitin en una llei separada, cosa que el Govern no veu possible per una qüestió de calendari, ja que l'executiu vol aprovar aquesta llei abans que acabi l'any.

El president parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va celebrar el canvi de plans de l'executiu de Mas: "El Govern ha acceptat el principal dels nostres plantejaments: calia convertir la macrollei en diverses lleis per donar coherència i ajustar-les a l'objectiu primigeni de simplificació". A més, va celebrar la possibilitat que el seu grup i el Govern puguin treballar plegats "tot i mantenir punts de discrepància en unes lleis que haurien de tenir l'objectiu de la creació de facilitats per a l'activitat econòmica".

Nadal havia començat el dia amb la publicació d'un article a La Vanguardia en què es mostrava disposat a arribar a pactes en nou àmbits amb CiU després del fiasco de la negociació pels pressupostos.

La llei òmnibus ha provocat fortes controvèrsies entre el Govern i l'oposició. Els partits de l'esquerra catalana van acusar CiU de tenir esperit de revenja i de voler enterrar l'arquitectura legislativa del Tripartit, acusació que Homs va tornar a rebutjar ahir.

L'avantprojecte de la llei, que va rebre 2.334 esmenes per part d'entitats i particulars, també va ser qüestionat perquè no respectava el principi d'homogeneïtat que exigeix la normativa parlamentària. Efectivament, aquest avantprojecte abordava qüestions tan diferents com són infraestructures, sanitat, medi ambient, habitatge, urbanisme, prostitució, empresa, memorial democràtic, seguretat, burocràcia i cultura.

Alguns articles particularment difícils d'encaixar sota el paraigua de la desburocratització i l'impuls econòmic, com és el cas de la prohibició de l'exercici de la prostitució a les carreteres, podrien desaparèixer dels tres avantprojectes, segons va deixar entreveure Homs.

Aquest apropament entre CiU i PSC després de setmanes de tensió facilitarà al Govern marcar distàncies amb el PP, que ha aparegut darrerament, amb motiu del seu suport a la tramitació dels pressupostos per enguany, com el soci prioritari dels convergents. Aquesta situació incomoda amplis sector de CiU, que ara veuen més a prop la possibilitat que Mas apliqui la geometria variable al Parlament.

El PP va criticar aquest nou escenari per boca del portaveu parlamentari, Enric Millo. "El suport aparentment incondicional del PSC a CiU és la contrapartida per salvar Zapatero", va manifestar, en referència a les transcendentals votacions que el PSOE ha salvat al Congrés gràcies als vots convergents. Millo va afegir, a més, que "l'article del senyor Nadal és un agraïment pels serveis prestats de CiU" a Madrid.