Público
Público

El Govern apuja el to de les seves exigències al president Zapatero

Oriol Pujol veu en risc les nòmines públiques en vista de la reunió entre Mas i el cap de l'executiu

ALBERT MARTÍN VIDAL

L'esperada trobada de dilluns entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i José Luis Rodríguez Zapatero no serà un camí de roses. Així s'intueix pels SOS que el Govern va enviar ahir per terra, mar i aire sobre la seva situació financera destinats a preparar el terreny a una reunió fonamental per als interessos econòmics del Govern.

Ningú va ser tan explícit com Oriol Pujol. Amb la seva contundència habitual, el secretari general adjunt de CDC no va tenir inconvenient a dir que la situació financera de la Generalitat és tan 'dramàtica' que 'pràcticament no es poden pagar les nòmines' de l'administració catalana.

El president català vola en classe turista en un altre gest d'austeritat

Conscient de l'abast de les seves paraules, Pujol va afegir que la seva posició pot ser més directa que la de l'executiu: 'Ja sé que el Govern en això ha de ser més prudent. Jo no tinc per què ser tan prudent'. El president del grup parlamentari de CDC va voler comentar també un altre dels missatges del dia: el viatge del president Mas a Madrid viatjant en classe turista: 'Si la situació financera és tan greu que dificulta el funcionament ordinari de la Generalitat, no és important que el president de la Generalitat llanci un missatge?', es va preguntar en una entrevista a COMRàdio.

La seva reflexió no va acabar aquí: 'Estem fotuts, la situació és molt complicada financerament parlant i jo vaig en classe turista de la forma més austera possible'. Aquesta defensa de la decisió de Mas de volar en classe turista contrasta amb l'opinió de l'expresident català Jordi Pujol, que va criticar el juliol del 2007 José Montilla per desplaçar-se a Portugal en una companyia aèria de baix cost en un viatge institucional.

El president no preveu parlar sobre el concert econòmic dilluns vinent

Pel fill de l'expresident, la contenció de despeses actual difereix del 'festival de pagar sous a tutti quanti' dels temps del Tripartit.

El Govern es va afanyar a matisar les paraules d'Oriol Pujol tirant de matisos semàntics. El seu portaveu, Francesc Homs, va especificar que la situació econòmica no és 'dramàtica' sinó 'delicada' i es va dirigir als prop de 200.000 funcionaris catalans per dir-los que 'no cal que es preocupin'. No obstant això, va assegurar que si l'executiu no prengués mesures 's'arribaria a una situació encara més límit' que l'actual. Entre aquestes polítiques s'hi compta l'emissió de deute, que el Govern ja dóna per feta de cara al mes de març sempre que disposi de l'autorització de Madrid.

El Govern es planteja aquesta cita de dilluns com un camp de batalla però no té intenció de parlar a llarg termini. El concert econòmic no es plantejarà en la cita, sinó només assumptes aplicables aquest mateix any. Al marge de qüestions financeres, el Govern va posar ahir sobre la taula una nova bateria d'assumptes pendents entre totes dues administracions en forma de traspassos. Segons l'executiu català, el Tripartit va deixar 29 transferències pendents, a més de sis traspassos que CiU considera incomplets.

En aquest context s'hi va afegir un últim element: el Financial Times va publicar ahir un article en què alertava que Catalunya mina l'objectiu del Govern de control en el dèficit, precisament la tesi que des del Govern central i el PP han defensat en les darreres setmanes. El diari econòmic feia aquests comentaris en un reportatge on entrevistava el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que negava que la culpa sigui del nou executiu: 'El deute és una herència. No som culpables de res'. L'article recordava que les autoritats gregues deien el mateix abans de la intervenció de la seva economia.

En aquest sentit, fonts del Govern admetien que no els perjudica de cara a dilluns el fet que s'especuli amb la possibilitat que l'economia espanyola sigui intervinguda.

La llarga jornada de comentaris econòmics va rebre una dura resposta per part de l'oposició. El PSC va lamentar que el mateix Govern faci 'alarmisme', una acusació que també van fer els sindicats. Des del PP es deia que l'executiu té una 'estratègia inconfessable'. ICV-EUiA va lamentar la 'manca de rigor' del Govern i ERC parlava d'una 'alarma innecessària'.

En qualsevol cas, sembla clar que la de dilluns serà una reunió tensa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias