Público
Público

El Govern col·loca 400 milions de deute entre inversors

La Generalitat també va acordar un préstec amb el Banc Santander

PÚBLIC

La Generalitat va col·locar ahir als mercats financers 400 milions d'euros en deute públic entre inversors institucionals. A més, el Govern també va arribar a un acord amb el banc Santander per aconseguir un préstec de 400 milions d'euros més que li serviran per refinançar el seu deute.

Pel que fa a la col·locació de deute a inversos institucionals, el Departament d'Economia va declinar fer declaracions, però fonts financeres van indicar a Efe que l'operació es va tancar amb èxit. Aquesta operació es va intentar executar a principi d'aquest mes, però llavors l'operació va fracassar i no es va poder dur a terme per falta de demanda de deute públic, que pateix una crisi important als mercats.

El deute s'ha col·locat a dos anys a un tipus d'interès elevat, el 5,5%, quan el bo espanyol a tres anys es ven al 2,5% i, si bé el diferencial és alt, suposa l'obertura dels mercats de deute públic per a la Generalitat. Des del març de l'any passat no es podia fer una emissió d'aquest tipus a Espanya, amb la qual cosa es podria estar obrint la finestra per al que es denomina deute subsobirà, és a dir, deute públic que emeten les comunitats autònomes però no directament l'Estat espanyol.

L'objectiu inicial era col·locar 500 milions en bons i la xifra mínima establerta era de 300, de manera que al final haver col·locat 400 milions es considera un èxit. El 46% dels compradors han estat bancs i el 69% dels inversors que han adquirit els títols són espanyols, mentre que els inversors estrangers bàsicament són escandinaus i alemanys.

Els bancs que van col·locar l'emissió van ser Ahorro Corporación, Deutsche Bank, La Caixa, el grup alemany LBBW i el banc de negocis Natixis. L'emissió de deute va ser qualificada amb les notes A, A+ i A3 per les agències de qualificació Fitch, Standard & Poor's i Moody's, respectivament.

Precisament ahir, la Generalitat també va anunciar la firma entre el Departament d'Economia i el Banc Santander d'un préstec de 400 milions d'euros a llarg termini, amortitzable a quatre anys, que li servirà per atendre les seves necessitats financeres.

Amb aquesta operació, el Govern català ha fet ús de l'autorització per endeutar-se per 1.866 milions d'euros atorgada pel Govern espanyol després que el president Artur Mas presentés un pla de reequilibri econòmic i financer al cap de l'executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero.

L'acord amb el Santander és el segon préstec amb una entitat bancària que tanca el nou Govern català, després del que va subscriure fa uns dies amb CatalunyaCaixa, per 500 milions d'euros.