Público
Público

El Govern estudia fer una consulta pel pacte fiscal

La mesura seria un acte de pressió en cas que el PP es negués a negociar

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Mariano Rajoy encara no ha fet els seus primers passos com a president in pectore però la seva agenda catalana augmenta setmana rere setmana. A la petició del pacte fiscal, explicitada la mateixa nit electoral, s'hi va unir ahir l'amenaça de l'executiu que presideix Artur Mas: si es nega a concedir un nou finançament a Catalunya, el Govern plantejarà una consulta popular sobre la qüestió.

Així ho va advertir ahir el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, que va advertir el PP que promouran un referèndum sobre la qüestió si el PP es nega a negociar. La intenció de la Generalitat és demostrar als seus interlocutors que la proposta té 'el suport de la majoria dels catalans'.

L'executiu vol usar el 75% de suport popular que té el nou finançament

'Sembla que el PP es vol oblidar del pacte fiscal, volen deixar-ho per no sé quan', va constatar Homs, que ha afegit que el Govern no es quedarà 'de braços plegats'.

Efectivament, Alícia Sán­chez-Camacho va donar una resposta negativa al Govern només hores després del triomf electoral de CiU a Catalunya el passat dia 20. La presidenta del PP a Catalunya va recordar a la federació que depèn aritmèticament del PP al Parlament, problema que no tenen els conservadors al Congrés. La seva resposta s'uneix a l'ambigüitat de Rajoy, que en els últims mesos ha encunyat una fórmula per respondre a la qüestió: 'Escoltaré detingudament'.

ERC proposa que la consulta es faci abans d'iniciar les converses

El Govern, que des de l'estiu passat ha admès que una majoria absoluta del PP faria que els seus plans d'obtenir un nou finançament se n'anessin en orris, prepara la seva resposta política a aquest posicionament des de fa setmanes. De fet, ja en l'últim debat de política general al Parlament es va aprovar una resolució pactada entre CiU i ERC que instava el Govern a aprovar abans de final d'any un projecte de Llei de Consultes Populars que donaria cobertura legal a aquesta consulta sense recórrer a la fórmula del referèndum, que requeriria l'autorització del Govern central o del Congrés dels Diputats.

L'aposta per un finançament inspirada en el concert de què gaudeixen el País Basc i Navarra ha estat la resposta que ha ofert Artur Mas al xoc identitari propiciat per la sentència contra l'Estatut. El president de la Generalitat ha defensat sempre que no és partidari d'un referèndum sobre la independència perquè 'dividiria la societat catalana'. Les enquestes, però, apunten que un 75% dels catalans és partidari d'un nou sistema de finançament.

El principal aliat de CiU en aquesta matèria ha estat fins ara el grup d'ERC, que amb la nova direcció presidida per Oriol Junqueras es vol convertir en aliat estratègic de la federació nacionalista i li ha fet costat pel que fa al pacte fiscal. Els republicans, però, van expressar-se ahir en un sentit diferent a l'expressat per Homs: estan d'acord a fer la consulta, però plantegen que es dugui a terme abans de la negociació amb el PP, i no després.

Duran assegura que el PP no entrarà en el Govern malgrat aprovar els comptes

La portaveu de la formació independentista, Anna Simó, va recordar que 'de la transició nacional sense límits que va anunciar el president Artur Mas, s'ha passat a una transició en què CiU té com a soci preferent el PP, amb un pacte no formalitzat però que ja funciona en tots els àmbits governamentals'. Per trencar aquesta dinàmica, va demanar que es consulti la ciutadania abans d'encetar les negociacions amb Madrid, i que si la resposta és negativa, es proposi, directament, un referèndum sobre la independència.

També ICV-EUiA, que ha defensat el pacte fiscal en els darrers mesos, va matisar la proposta del Govern. Pels ecosocialistes, la consulta sobre el pacte fiscal s'hauria de fer només en el cas que es consulti la gent també sobre les retallades en la despesa pública. 'La gent ha de poder dir si vol retallar o redistribuir', va manifestar el seu secretari general, Joan Herrera.

Davant aquest clima d'agitació, el PP no va trigar a demanar calma al Govern. 'El que caldria és la màxima prudència, tranquil·litat i serenitat; això no toca ara de cap de les maneres, el model de finançament es revisarà el 2013, la prioritat comuna fins aleshores a tot Espanya és un pacte per a la recuperació de l'economia', va manifestar Sánchez-Camacho.

La complexa i intensa relació que viuen CiU i PP en els darrers mesos, d'ençà que els conservadors van fer possible el pressupost del 2012, va viure ahir un nou capítol. Després que el portaveu parlamentari dels populars, Enric Millo, anunciés aquest cap de setmana que el PP exigirà entrar al Govern per aprovar els comptes de l'any vinent, Josep Antoni Duran i Lleida va tancar ahir aquesta possibilitat. 'Benvingudes les mans que ens donin, però el Govern és de CiU i seguirà sent de CiU', va manifestar ahir el president d'Unió.

El Govern ha plantejat la qüestió del concert fiscal per millorar les finances de la Generalitat, i sobre aquesta qüestió es va manifestar ahir la vicepresidenta econòmica del Govern en funcions, Elena Salgado.

La responsable d'Economia va manifestar que les dades disponibles indiquen que hi ha una 'certa contenció' del dèficit a Catalunya. Segons va manifestar Salgado, Catalunya va tancat el mes de setembre amb un dèficit de l'1,34%, dada que coincideix amb la xifra que va donar la Generalitat en el seu moment.