Público
Público

Un grup antifeixista assaltael local d'un concert neonazi

El partit ultradretà havia traslladat la seva festa de Sabadell a Barcelona davant la pressió ciutadana

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Un grup de manifestants antifeixistes va rebentar ahir les portes del local on s'havia de celebrar un concert impulsat per Democracia Nacional, un partit d'ideologia neonazi que havia decidit traslladar la seva festa anual, amb motiu del Dia de la Hispanitat, de Sabadell a Barcelona, davant la pressió veïnal i policial.

L'assalt va succeir ahir a la tarda, al final de la manifestació que cada 12 d'octubre celebren els grups antisistema com a resposta a les concentracions de l'extrema dreta. La marxa antifeixista va transcórrer sense problemes i va acabar a la plaça de Sant Jaume, on un grup va decidir desplaçar-se cap a The Other Place, el local del barri del Poblenou on s'havia de fer el concert del partit neonazi.

Tres ferits i dos detinguts després de la intervenció dels Mossos

Els manifestants van tirar a terra la porta del local i van llançar ampolles de vidre a l'interior. Un dels ocupants, que duia una samarreta de la selecció espanyola de futbol, va sortir a l'exterior i va rebre diversos cops. Un trau al cap va ser el senyal visible de la petita pallissa que va rebre. Dos simpatitzants neonazis més van resultar ferits.

Els incidents van durar pocs minuts i els Mossos d'Esquadra van evitar que els antifeixistes entressin dins del local. Els manifestants es van dispersar davant l'arribada de la policia catalana, que va detenir dues persones del col·lectiu antifeixista.

Els antisistema fan una marxa per homenatjar els indígenes americans

Malgrat la sobtada rebentada de portes, al local no s'hi estava celebrant cap concert, tot i que era el lloc escollit per fer la festa programada a Sabadell. La pressió ciutadana havia fet decidir la ultradretana Democracia Nacional (DN) traslladar la festa a Barcelona, en un local situat al carrer Pujades, al barri del Poblenou.

Les protestes d'entitats i associacions de veïns van fer que l'Ajuntament pressionés perquè no se celebrés l'acte. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, havia amenaçat d'aplicar dures sancions al local del municipi del Vallès que acollís el recital de grups neonazis, que podrien implicar fins i tot el tancament permanent.

A més, els Mossos d'Esquadra havien engegat un dispositiu per controlar els accessos a la zona d'oci de la localitat Zona Hermètica, on previsiblement s'hauria d'haver dut a terme el concert. Tot i el canvi de plans, una manifestació antifeixista va recórrer els carrers de Sabadell.

Per la seva banda, Democracia Nacional va dur a terme, com cada any, un acte a Montjuïc, on van acudir desenes de simpatitzants d'extrema dreta per homenatjar la bandera espanyola amb motiu del Dia de la Hispanitat.

El líder del partit ultradretà, Manuel Canduela, va pronunciar unes enceses declaracions contra l'intent de prohibició del concert per part de l'Ajuntament de Sabadell, i va criticar durament la fiscalia per haver ordenat als Mossos que s'enregistrés l'acte de Montjuïc.

Precisament, la Fiscalia ja havia ordenat als Mossos d'Esquadra que es prenguessin imatges del concert de grups neonazis, quan estava previst fer-ho a Sabadell, per detectar si es cometien delictes d'incitació a l'odi i la discriminació racial i poder obrir les pertinents diligències.

La marxa antifeixista va aplegar ahir simpatitzants antiespanyolistes i independentistes catalans, però va comptar també amb la presència de molts col·lectius sud-americans que protestaven pel genocidi dels indígenes del continent per culpa de la colonització espanyola i europea d'Amèrica.

La convocatòria va esdevenir un homenatge als indígenes americans i la gentada portava pancartes on es denunciava que la descoberta de Cristòfor Colom no va fer més que començar l'espoli del capitalisme. L'acte a la plaça de Sant Jaume es va tancar amb paraules pronunciades en català, castellà i quítxua.

Participants en la marxa van denunciar que els antifeixistes que van anar al local del Poblenou no pertanyien a cap de les entitats civils i polítiques, com ara les CUP, que l'havien convocat.