Público
Público

Grups violents assalten el cor urbà

Uns centenars de joves originen greus incidents al centre de Barcelona i provoquen el caos durant unes hores

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Les pedres van volar ahir pel centre de Barcelona durant tota la tarda. Hores abans que comencés la manifestació convocada pels sindicats majoritaris, el passeig de Gràcia, la Via Laietana i la plaça de la Catedral es van convertir en un camp de batalla improvisat entre uns 300 joves antisistema i els Mossos d'Esquadra. Cotxes creuats enmig del carrer per tallar el trànsit, papereres cremades, càrregues policials i moltes corredisses. El resultat, 42 detinguts només a la capital catalana, entre ells tres menors, 19 okupes identificats i 30 mossos ferits lleus.

Però els enfrontaments no venien de nou. Des de primera hora del matí, veïns i comerciants quedaven bocabadats en veure com els carrers del centre de Barcelona es tornaven intransitables: alguns joves, aprofitant la convocatòria de vaga i la presència dels piquets informatius, van llançar pedres i objectes als Mossos d'Esquadra, van rebentar aparadors i van cremar un cotxe de la Guàrdia Urbana situat a la plaça Universitat. I a partir d'aquí corredisses i més violència. Fins que a les 15.30 de la tarda els Mossos van decidir desallotjar l'exseu del Banc Espanyol de Crèdit, ocupada per grups antisistema des del dissabte.

La policia deté 42 persones de diverses nacionalitats

Segons fonts policials, la decisió va venir quan els agents es van adonar que molts dels radicals utilitzaven l'edifici per amagar-se. De fet, ja el dissabte la policia catalana va tramitar la documentació per obtenir l'ordre judicial de desallotjament però ahir aquesta encara no havia arribat.

No obstant això, expliquen les mateixes fonts, en aquest cas no va ser necessària ja que els radicals estaven cometent 'delicte flagrant', és a dir, un delicte que passa en aquell precís moment. 'L'acció es va comunicar al jutge verbalment', expliquen des de la policia.

Durant l'escorcoll, els agents van identificar 19 persones de nacionalitats diverses: britànica, danesa, portuguesa, alemanya i espanyola. A més, un dels identificats va ser detingut perquè tenia pendent un requeriment judicial.

Uns 300 radicals tallen la Gran Via amb barricades i escombraries

Aquesta operació policial encara va encendre més els ànims dels joves anticapitalistes que es van concentrar a l'entorn de l'antic banc i van reprendre els disturbis. Durant una hora i mitja, l'escena es va concentrar al passeig de Gràcia, entre la Gran Via i el carrer Casp.

Uns 300 antisistema van tallar el trànsit de la Gran Via amb tanques i escombraries, jugant al gat i la rata amb els Mossos, que pujaven furgó amunt, furgó avall per reobrir el pas.

Els agents conduïen pels carrils centrals del passeig de Gràcia dins de les seves furgonetes mentre els manifestants els tiraven tot el que trobaven: pedres, jardineres, pals, boles de pintura... I de tant en tant, la policia obria les portes dels vehicles i sortia a carregar amb porres contra els manifestants. En una d'aquestes càrregues, van detenir un noi coix que es va negar a moure's. I els ànims es van escalfar encara més. Aquest va ser un dels moments de més tensió al passeig de Gràcia.

Un cop passats els moments més negres, els turistes s'aplegaven tranquil·lament a les cantonades i observaven l'espectacle com si d'una postal turística més es tractés. Els manifestants ja semblaven cansats però els Mossos continuaven amunt i avall pels carrils centrals del passeig de Gràcia. El seu objectiu era que els joves canviessin de carrer, perquè la manifestació oficial estava a punt de començar una mica més amunt, al passeig de Gràcia amb la Diagonal.

No va ser fins a les sis de la tarda quan els anticapitalistes van deixar el passeig de Gràcia i van començar a córrer cap a la plaça Urquinaona, per baixar per la Via Laietana i continuar per la plaça de la Catedral. Els disturbis van estendre's fins al barri del Born i de la Ribera, deixant lliure el passeig de Gràcia per començar la manifestació convocada pels sindicats.

A més dels enfrontaments del centre de la ciutat, durant tot el dia hi va haver accions violentes ben organitzades per altres barris. Una d'elles va ser, a primera hora del matí, quan uns desconeguts van cremar diversos pneumàtics a la travessera de Dalt per tallar el trànsit i provocar el caos. En aquesta acció, que va obligar els Bombers de Barcelona a mobilitzar-se, es van cremar també una moto i un cotxe que estaven aparcats.

Cap a les set de la tarda i mentre els radicals encara llançaven pedres i el foc dels contenidors no s'havia apagat, la manifestació oficial va arribat a la plaça de Catalunya. I el to va canviar. Pares i mares amb fills, banderes, parafernàlia sindical i pancartes: 'Ser mediocre mola', 'No manquen diners, sobren lladres' o 'Zapatero, el poble no és banquer'.

Un cop acabada la marxa, es van viure moments tensos quan la gent volia passar just davant de l'edifici que havia estat ocupat, però els Mossos es van mostrar inflexibles i, sense més explicacions, van impedir el pas. L'incident no passar de quatre crits i alguna consigna en contra de les forces policials.

Una mica més avall, a l'entrada d'El Corte Inglés, a la cantonada amb el carrer Fontanella, els Mossos van haver d'actuar a corre-cuita perquè uns exaltats van atacar la façana i en van trencar alguns vidres.

La calma no va arribar al centre de Barcelona fins passades les vuit de la tarda, quan el foc ja s'havia apagat i els objectes ja no volaven. D