Público
Público

"Hauríem d'haver ditno' a l'energia nuclear"

Murakami critica la política nuclear del Japó i fa una crida a la responsabilitat

LÍDIA PENELO

A l'escriptor Haruki Murakami li agraden els premis perquè els considera una recompensa. I ahir al vespre en va rebre una al Palau de la Generalitat en forma de 80.000 euros i d'escultura d'Antoni Tàpies. El jurat del XXIII Premi Internacional Catalunya, integrat per gent tan diversa com ara Jacques Delors i Jorge Wagensberg, ha distingit la trajectòria de l'autor de Tòquio Blues per haver construït un pont literari entre Orient i Occident.

Murakami, vestit amb americana, samarreta i vambes, va arribar a la sala del lliurament darrere d'Artur Mas. A la taula presidencial els esperava el portaveu del jurat, Xavier Rubert de Ventós, que va explicar una mena de paràbola protagonitzada per 'una rateta, un indi i un barceloní'. Mentrestant, a la plaça de Sant Jaume els treballadors d'Alstom estaven concentrats per denunciar la seva situació, i l'enrenou a l'exterior va anar pujant de volum fins al punt que el pensador va interrompre la història de la rateta amb un espontani 'carai'. Per acabar, Robert de Ventós va demanar un moment de silenci per aquest petit país que es diu Japó, que 'Déu sembla haver escollit per atacar-lo per terra, mar i aire'.

L'escriptor cedeix la dotació del premi a les víctimes del terratrèmol

Josep Maria Castellet, mem­bre del jurat, va ser l'encarregat de parlar de l'obra de Murakami. Va explicar que els llibres del guardonat enganxen perquè desprenen una 'força irresistible i antiga que ve de lluny'. Castellet va elogiar els ambients enigmàtics narrats pel japonès i la tendresa i desesperació dels amors que viuen els seus personatges. 'Murakami, en més d'una ocasió, ha repetit que tot el que escric es pot considerar, en més o menys mesura, estrany'', va recordar l'escriptor i crític literari.

Murakami no es va despullar de la seva timidesa habitual fins que no va prendre la paraula. Aleshores va començar recordant que fa dos anys va estar a Barcelona, 'l'únic lloc on m'he trobat que les lectores em volguessin fer petons ha estat aquí', però de seguida va arraconar les bromes per parlar del terratrèmol que va sacsejar el Japó el març passat. L'escriptor va assegurar que la situació actual, en part, ha estat provocada per l'obsessió per 'l'eficàcia' de fabricar energia nuclear. 'Els japonesos hauríem d'haver continuat dient no' a l'energia nuclear', va dir taxatiu, abans de repassar els episodis més sinistres de la història japonesa. Malgrat la duresa de les seves paraules, va acabar apel·lant a la responsabilitat col·lectiva per arreglar les coses. 'Els escriptors hem de crear històries plenes de vida que animin la gent'. I, agraït pel premi, va anunciar que destina els 80.000 euros a les víctimes del terratrèmol.

El president Mas va cloure l'acte on es va poder veure un José Montilla distès i rialler assegut al costat de l'exconseller de Cultura Jordi Vilajoana. Abans de renyar Murakami per haver estat excessivament 'sever' amb el seu país, li va ensenyar una dita sobre petons: dona besada, dona guanyada. Per acabar, Artur Mas, després de recordar la crisi, es va preguntar si 'la literatura no és una manera de crear realitats passatgeres a través dels somnis'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias