Público
Público

Hereu busca per on retallar sota la pressió de CiU i PP

Davant d'un futur tant complicat que encara ha d'empitjorar quan es facin efectives les retallades de l'Estat i de la Generalitat l'Ajuntament de Barcelona ha fet un canvi de prioritats

JORDI MUMBRÚ

Canvi de plans. El fiasco de la Diagonal i la crisi econòmica són una mala combinació per a les eleccions municipals que s'han de celebrar d'aquí un any. Davant d'un futur tant complicat que encara ha d'empitjorar quan es facin efectives les retallades de l'Estat i de la Generalitat l'Ajuntament de Barcelona ha fet un canvi de prioritats. I ja han posat fil a l'agulla. Davant, això sí, de l'escepticisme de l'oposició.

Des de dilluns, els tècnics treballen per veure per on poden reduir la despesa, però la decisió final serà política. Els diners que s'estalviïn d'aquestes partides es destinaran a fomentar l'economia, millorar l'espai públic i tirar endavant polítiques socials, segons va avançar l'alcalde durant la presentació del seu nou equip.

En els seus propòsits d'estalvi, l'ajuntament va cancel·lar dilluns un vídeo promocional de la ciutat, la realització del qual havia estat criticada per CiU. Les partides en què es reduiran les inversions municipals encara no s'han explicat però ja se'n coneixen algunes. El projecte de l'edifici Ona que s'havia de fer a la plaça de les Glòries per allotjar diverses oficines municipals quedarà aturat, com la plataforma per fer el Zoo Marítim. L'alcalde Hereu va informar que els Jocs d'Hivern no seran una prioritat, tot i que no necessiten cap inversió durant aquest mandat. L'ajuntament sosté que la retallada no afectarà les obres de l'alta velocitat a la Sagrera.

Les promeses de l'ajuntament no han convençut l'oposició, que considera que es tracta d'una estratègia d'imatge. El grup de CiU va recuperar ahir, durant la comissió de presidència, el debat de la consulta per la reforma de la Diagonal i va criticar que hagin invertit més de tres milions d'euros en un sistema de votació que no es podrà aprofitar perquè no ha funcionat: "Les consultes, si es fan bé, són útils. Però després de la consulta per la reforma de la Diagonal es veu clarament que caldrà millorar-les".

El regidor de CiU, Joaquim Forn, va criticar que dels tres milions gastats la majoria van ser per fer publicitat de la consulta. El seu cost va arribar als 947.000 euros.

El líder municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va insistir a demanar la dimissió de l'alcalde, perquè considera que "Hereu s'ha convertit en un problema més per a Barcelona".