Público
Público

Hereu gira full per centrar-se en economia, ajudes socials i seguretat

L'alcalde presenta els regidors que augmentaran el seu poder per encarar l'últim any electoral

JORDI MUMBRÚ

La lliçó que l'alcalde, Jordi Hereu, ha après de la consulta de la Diagonal és que ja no calen més obres grans. "Tot és necessari però no tot és prioritari", va resumir ahir Hereu. I les prioritats, a un any de les eleccions, són economia, ajudes socials i un espai públic que sigui "net, ordenat i segur". En conseqüència, ahir mateix ja va anunciar una retallada d'inversions i va voler simbolitzar aquest nou escenari amb l'aturada del projecte de l'edifici Ona que s'havia de construir a la plaça de les Glòries.

Enrere queden ara les grans pretensions de ciutat i parlar dels Jocs d'Hivern a l'Ajuntament provoca calfreds entre els regidors. La política municipal canviarà a partir d'ara. O això va dir ahir l'alcalde, recuperant les idees bàsiques de la seva campanya electoral.

Per fer aquest canvi de direcció i suplir tots els càrrecs que ocupava Carles Martí (el principal sacrificat de la crisi de la Diagonal) Hereu ha mogut algunes peces. Les més importants van comparèixer ahir al costat de l'alcalde, per presentar el nou Ajuntament. Són Jordi W. Carnes -que farà de primer tinent d'alcalde i mantindrà l'àrea d'Hisenda i Promoció Econòmica- i Assumpta Escarp -que farà de regidora de Ciutat Vella, de tercera tinent d'alcalde, de portaveu i mantindrà l'àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat-. Per assumir totes aquestes carteres abandonarà el districte de l'Eixample, que passarà a mans de Ramon Nicolau, que també serà president de Ciutat Vella. Amb aquest canvi, Assumpta Escarp es converteix en una de les persones més fortes de l'Ajuntament.

Una altra peça que es mou és Imma Moraleda, actual regidora de Sants-Montjuïc i d'Usos del Temps. Mantindrà aquestes àrees i, a més, assumirà Participació Ciutadana, Cooperació Internacional i Immigració i Cultura, Educació i Benestar Social. El nou regidor que entra a l'Ajuntament, Roger Pallarols, ocuparà la regidoria de Comerç i Petita i Mitjana Empresa, una àrea de nova creació que evidencia la intenció municipal de reforçar el vessant econòmic. Fora de l'Ajuntament, però dins del PSC, cal destacar que Jordi W. Carnes serà el president del comitè executiu, Francesc Narváez serà el portaveu del grup municipal i Ignasi Cardelús ostentarà la presidència del comitè territorial.

Per deixar clar que no és només una declaració d'intencions, l'alcalde ja va anunciar ahir mateix que per tirar endavant polítiques socials, caldrà "sacrificar" algunes inversions en espai públic. I en va anun­ciar una: l'edifici Ona que s'havia de construir a la plaça de les Glòries per ara es congela. Aquesta gran construcció havia d'acollir algunes dependències municipals que actual­ment ocupen altres espais pagant un lloguer. Però ara ja no hi ha diners per a grans edificis. El que potser sí que es tirarà endavant són els equipaments que l'Ajuntament havia promès als veïns al costat de l'edifici Ona i que no tenen ni els fonaments.

El portaveu de CiU a Barcelona, Joaquim Forn, va criticar ahir que les peces que ha mogut l'alcalde representen "un nou pedaç", ja que són "la mateixa gent que està fent el ridícul des de fa unes setmanes". Forn va pronosticar que es tracta d'un govern "dèbil" a qui li costarà acabar el mandat. Tot i així, el president del seu grup, Xavier Trias, ja va avançar que no pensen plantejar cap moció de censura. Àngels Esteller, portaveu del PP, també va parlar d'un "pedaç que no porta enlloc", mentre que Ester Capella, d'ERC, va criticar que la remodelació no hagi afectat el soci de govern (ICV).

El president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, proposarà demà a la comissió de mobilitat que es reobri el debat de la Diagonal de manera "constructiva" per intentar solucionar els problemes de congestió i accidentalitat que presenta la via. Des del seu punt de vista, cal crear "una comissió especial amb representació dels tots els grups municipals".