Público
Público

Hereu s'allunya d'un possible pacte amb Trias

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El líder del PSC, Jordi Hereu, es va allunyar ahir de l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, en presentar una ambiciosa llista amb les condicions a complir per poder arribar a un acord. Alguns dels punts són assumibles, però n'hi ha d'altres que és pràcticament impossible que Trias pugui acceptar, a canvi dels vots del PSC per tirar endavant els pressupostos de l'any vinent.

Trias compta amb 14 regidors i la majoria es fixa en els 17. Per aprovar els pressupostos que permetin posar les bases del mandat, necessita pactar amb el PSC o amb el PP. Hi ha una tercera opció, que seria arribar a un acord amb Unitat per Barcelona (UxB), que té dos regidors, i aconseguir que els socialistes o els populars s'abstinguin en la votació. D'aquesta manera, el Govern no aconseguiria la majoria, però tampoc no ho faria l'oposició i els pressupostos podrien tirar endavant, ja que el vot de qualitat de l'alcalde decantaria la balança. Cal recordar que UxB va ser l'únic partit que va votar a favor de la investidura de Trias.

Trias té 14 regidors i necessita un acord per arribar a la majoria

El problema que planteja aquesta hipòtesi és que no sembla fàcil que Jordi Hereu o Alberto Fernández Díaz s'abstinguin en la votació dels pressupostos.

Les condicions de Jordi Hereu coincideixen plenament amb el seu programa electoral i són continuistes amb l'anterior mandat. El líder socialista reclama que Barcelona 'continuï sent motor' i es treballi per reduir l'atur, reforçar la projecció internacional de la ciutat i acabar les infraestructures previstes.

Els socialistes reclamen mantenir el pla d'usos de Ciutat Vella

Tots aquests punts són assumibles per Trias, però la llista es complica quan Hereu reclama també 'mantenir i executar el pla d'usos' de Ciutat Vella, un acord de l'anterior mandat que el nou Govern ja ha dit que anul·larà. El pla d'usos de Ciutat Vella limitava l'obertura de nous hotels i locals nocturns i regulava els apartaments turístics.

Una altra condició d'Hereu que sembla inassumible és garantir el compliment de l'acord del Parlament de Catalunya que fixava que, en els pressupostos del 2012, les polítiques socials, educatives i sanitàries de la ciutat no es veurien afectades. Un altre tema difícil d'assumir és el que obliga a seguir construint escoles bressol. La resta de punts parlen de garantir la qualitat de l'espai públic i dels serveis als barris i de continuar amb les polítiques d'ajust i austeritat.

Hereu va advertir que aquests punts són 'principis fonamentals per poder dialogar'. El líder socialista va explicar que, si ha decidit presentar aquesta llista, és perquè 'Trias encara no ha descrit la Barcelona que vol impulsar', quan ja fa cent dies que ocupa el càrrec d'alcalde. Fins ara, Trias s'ha reunit en privat amb cada un dels líders dels diferents partits per tenir una primera 'presa de contacte', però les fonts consultades reconeixen que encara no es va parlar de projectes concrets.

Gomà es descarta

Tot i així, el líder ecosocialista ja s'ha descartat com a possible soci de Govern de Xavier Trias. 'Les distàncies són insalvables', va explicar ahir una persona de l'equip de Ricard Gomà. Poc abans el líder d'ICV-EUiA ja havia deixat clar que el seu projecte de ciutat està als antípodes del que té Xavier Trias: 'És un alcalde de dretes, submís a les retallades de la Generalitat, arrogant, antiecològic i amb gestos autoritaris', va dir.

Gomà va pronosticar que la seva formació, després d'estar molts anys al Govern, haurà d'ocupar a partir d'ara 'un escenari de lluita política a la ciutat' . En aquest sentit, el líder ecosocialista va avançar que practicarà la 'radicalitat útil', que vol dir fer una forta oposició per ajudar a millorar la ciutat.