Estás leyendo: Herrera actualitza el verd

Público
Público

Herrera actualitza el verd

El candidat d'ICV-EUiA exposa en un llibre les seves propostes contra la crisi

ROGER TUGAS

Joan Herrera, fidel a la moda escriptora en època electoral, s'ha mudat amb el seu vestit més verd per publicar un nou llibre, Economia i ecologia, que presentarà dimarts vinent i en què proposa alternatives a la crisi que a la vegada permetin avançar cap a una societat sostenible.

El candidat d'ICV-EUiA a les catalanes, el primer de la formació ecosocialista que no prové del PSUC, actualitza el pensament ecologista i fa un pas més en el rumb pres per la seva formació, que accentua el verd en detriment del roig.

El líder d'ICV fa un pas més per situar l'ecologisme en el centre programàtic

Així, l'encara diputat al Congrés presenta un rigorós recull de dades, cites i referències a obres i estudis que conforma un complet assaig sobre sostenibilitat moderna. Segueix oposant-se a les nuclears, a les grans infraestructures, als transgènics i al malbaratament de l'aigua, segueix creient que els petits canvis són poderosos i, com Joan Saura el 2003, vol que els tomàquets tinguin gust de tomàquet. Però també rebat amb propostes alternatives les acusacions d'abanderar la cultura del no, assegura que el medi ambient necessita canvis polítics de fons i renova raons i mesures.

La crisi econòmica, segons el candidat ecosocialista, vindrà acompanyada d'una crisi ambiental a causa del canvi climàtic, i d'una d'energètica quan s'esgotin els carburants actuals. I és per aquest motiu que aposta per afrontar-les totes a la vegada abans que la situació sigui "catastròfica".

La crisi econòmica coincidirà amb una d'ambiental i una d'energètica

Malgrat aquest acusat accent verd, Herrera no ignora l'altra ànima d'ICV i carrega contra les polítiques antisocials de Zapatero, com ara la reforma laboral o els plans d'austeritat. Aquí també actualitza els referents per fixar alternatives: l'únic Marx que cita és Groucho i comparteix amb Obama ideòlegs en matèria econòmica com Paul Krugman i Joseph Stiglitz.

Igualment, lleial a la seva voluntat de no fixar l'eix nacional al centre del debat polític, no aborda la qüestió de l'encaix de Catalunya a Espanya, però sí que reivindica l'obra de Govern amb aspectes com la implantació de la mobilitat variable o l'increment de la protecció del territori català.

En aquest moment de desafecció, tots els partits estan actualitzant-se i ICV no n'és una excepció. Caldrà veure si les novetats plantejades convencen i els ecosocialistes superen el seu sostre de vidre electoral, que de moment sembla infranquejable.