Público
Público

ICV proposa sotmetre la tisorada a referèndum

Herrera busca el consens perquè els ciutadans votin sobre l'ajust del Govern

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) van proposar ahir a la resta dels partits polítics la celebració d'una consulta popular, via referèndum, perquè els ciutadans es pronunciïn sobre les retallades socials que està impulsant el Govern de CiU i va fer una crida, en especial al PSC i a ERC, perquè donin suport a aquesta iniciativa al Parlament.

El dirigent ecosocialista va destacar la necessitat que la gent tingui la paraula i va afirmar que és una proposta que es pot impulsar des de grups amb sensibilitat d'esquerres. Tot i això, va manifestar que 'CiU no hauria de veure amb mals ulls la consulta perquè no hauria de preocupar-lo si creu que té el suport de la ciutadania'.

Herrera va instar els partits a adherir-se a la proposta al Parlament

'El Govern de CiU no pot pensar que té carta blanca per continuar retallant. Nosaltres creiem que no, però cal donar la veu a la gent', va afegir el dirigent ecosocialista. En aquest context, Joan Herrera va emplaçar la resta de grups parlamentaris a adherir-se a la iniciativa del seu partit a la cambra catalana.

'Els grups parlamentaris han d'assumir la responsabilitat de tenir en compte que democràcia no és només anar a votar cada quatre anys, de manera que esperem que el conjunt de la cambra defensi aquesta proposta, i que tots estiguin a l'altura' de les circums­tàncies, va insistir Herrera.

La coalició ecosocialista es va acollir a la Llei de Consultes, aprovada l'any passat, per instar la resta de grups parlamentaris que la cambra catalana impulsi la convocatòria d'una consulta popular via referèndum sobre aquesta qüestió.

PSC i ERC es vanmostrar cautelosos però oberts a estudiar la proposta

La proposta d'ICV té Catalunya com a àmbit institucional i correspon al Parlament decidir sobre aquesta qüestió. La petició d'una cinquena part dels diputats o de dos grups parlamentaris és suficient per portar la proposta a tràmit.

Després, el Parlament debat i sotmet a votació la proposta de consulta popular. L'aprovació de la consulta requereix el vot favorable de la majoria dels diputats, la qual cosa dificulta que la proposta tiri endavant si CiU i PPC ho rebutgen.

Un cop aprovada la proposta al Parlament, el president de la Generalitat ha de trametre la sol·licitud d'autorització al Govern de l'Estat i la Mesa del Parlament de Catalunya ha de comprovar que la consulta plantejada no atempti contra la Constitució ni contra l'Estatut.

PSC i ERC van acollir amb reserves la proposta d'ICV. El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va explicar que el seu partit està a l'espera de conèixer la proposta concreta de la coalició ecosocialista per 'saber fins a quin punt estaríem d'acord a implicar-nos en aquesta qüestió'.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va assegurar que el seu partit està 'raonablement obert' a abordar aquesta qüestió i va precisar que la consulta hauria de concretar també quin model de serveis públics i d'Estat del benestar és el més apropiat per a Catalunya.