Público
Público

"Ingla creu que tot s'hi val per guanyar"

Entreviste. Sandro Rosell

NOELIA ROMÁN / RUT VILAR

Les enquestes l'assenyalen com el màxim favorit a succeir Joan Laporta a la presidència del Barça, a desgrat de l'actual dirigent blaugrana. Sandro Rosell (Barcelona, 1964) dibuixa un somriure i, en la seva impressionant seu de campanya, proclama un desig: unir el barcelonisme.

Com han paït aquests sondejos?

Les enquestes s'han d'analitzar i guardar al calaix. En l'àmbit polític, probablement tenen més valor, les decisions són més racionals. Avui, per exemple, molta gent ja sap què votarà a les eleccions del novembre i, en canvi, molts socis no saben encara qui votaran com a president d'aquí 15 dies. El Barça és un sentiment i en decisions emocionals canvies d'opinió en un segon.

Les diferències en intenció de vot a hores d'ara són molt grans. Què pot canviar d'aquí al 13 de juny?

Algun fet emocional, que algun precandidat transmeti unes emocions que agradin al soci. Nosaltres seguirem presentant el nostre projecte arreu, amb il·lusió, passió i sentiment. Ja hem fet molts quilòmetres i no ens desviarem del nostre pla de ruta

"Els socis no se senten propietaris del club i les penyes estan deixades de la mà de Déu"

I què els diuen els socis?

Hem fet el nostre programa després d'escoltar les seves necessitats, per això ara és molt ben rebut, perquè és fruit d'allò que els socis ja ens havien explicat abans.

Quines queixes reben?

Sobretot en qüestions socials; els socis no se senten propietaris del club. També les penyes se senten deixades de la mà de Déu, molt abandonades.

Quines fites li fan més il·lusió del seu programa?

Unir el barcelonisme. Per això el lema de la candidatura és Tots som el Barça. També volem que el soci es torni a sentir propietari del club. Per exemple, que la gent trobi a l'estadi una àrea social, amb restaurants de diversos preus perquè hi pugui anar abans dels partits, quedar-s'hi després a fer una cervesa o passar-hi entre setmana, amb un lloc per als avis i les penyes. Volem que el Barça sigui un club social, familiar, que coneguis els veïns de localitat com passava abans. Fer una agència de viatges per als socis que vulguin seguir l'equip, però amb marge de benefici zero... I això se suportaria perquè serien serveis de pagament, esclar. El soci ara està molt descontent.

Creu que el soci del Barça que marxa del Camp Nou cinc minuts abans que acabi el partit per no fer cua amb el cotxe vol tot això?

La gent se'n va aviat de l'estadi perquè te'n fan fora. Acaba el partit i apaguen els llums dels passadissos!

Que només tres dels 20 socis que, per sorteig, havien de formar part de la junta i la mesa electoral hi accedissin, és una mostra d'aquesta desafecció que diu?

Ens ha sorprès molt que després de trucar i enviar burofaxs als 20 socis seleccionats, només n'hagin localitzat tres. No havia passat mai, això. És una passada. La primera vegada a la història.

Quins són els canvis principals que proposen als estatuts?

Primer, que l'assemblea de socis compromissaris sigui al setembre o l'octubre i sempre en dia de partit oficial, per aconseguir una participació altíssima. També volem que els estatuts marquin com es fa el repartiment d'entrades en cas que s'arribi a alguna final. Que la regulació de les penyes sigui estatutària, ara és normativa. Que, en any d'eleccions, quan es tanqui el mercat d'hivern i fins que es triï nova junta, la directiva no pugui prendre cap decisió sobre compra i venda patrimonial...

Tampoc jugadors?

Tampoc. Si s'ha de fer una operació d'aquest estil en aquell moment, que es deixi l'acord econòmic pendent de la ratificació de la junta entrant.

Com ara amb Villa?

Sí, hauria estat molt bé que ho fessin així. En la part tècnica hi estem absolutament d'acord, però en la part econòmica la junta que assumirà l'operació l'hauria de ratificar.

Pel que fa a les signatures que necessiten per ser candidats, en faran ostentació o portaran les justes per passar el tall?

Hi hem de pensar, tenim certs dubtes sobre què és millor.

Que els tres principals candidats a la presidència del club hagin estat a la junta de Laporta, vol dir alguna cosa?

No ho sé, tots hem estat a dins i suposo que pensem que podem millorar certes coses.

Què li sembla que Jaume Ferrer hagi penjat al Twitter una entrevista de fa uns anys en què vostè afirmava que no volia ser president del Barça?

Jo, en lloc de penjar coses d'altres, en penjaria de meves, però si m'ajuden a fer la campanya, moltes gràcies. Llavors, com ara, perquè sempre ho faig, devia afegir "però mai no diguis mai".

En la gestió dels últims anys, hi ha hagut alguna cosa que l'hagi fet canviar d'opinió per voler ser president?

El Barça forma part de les nostres vides, jo he estat criat en el catalanisme i el barcelonisme. És un sentiment. No ens empeny res que no ens hagi agradat. Ens presentem en positiu, per sumar, per fer més gran el Barça en valors, a nivell institucional, per assegurar-ne el patrimoni, que és el futur econòmic del cub, i mantenir l'excel·lència esportiva.

I què li diu son pare?

Els meus pares i la meva dona van insistir molt perquè no ens presentéssim. Però presa la decisió, van a tope. El meu pare m'ha ensenyat que el Barça és un dels pilars del catalanisme, una institució i un sentiment que hem de preservar. Hem de treballar perquè el club sigui més gran, reconegut, solidari, integrador i representatiu. I aconseguir normalitat econòmica, cal més austeritat.

A què es dedica Sandro Rosell?

Tinc participacions en empreses de sectors molt diferents: internet, turisme, càmpings, promotores immobiliàries, piscifactories, una empresa de fang per a nens i una de màrqueting esportiu. Sóc empresari.

Ingla s'ha fet ressò d'una informació que relaciona una de les seves empreses amb un problema fiscal al Brasil. Podria aclarir de què es tracta?

El que s'han gastat seguint-me amb detectius és al·lucinant! Tinc una empresa de màrqueting esportiu que ha fet un servei per al govern de Brasília. I allà hi ha una guerra política de la qual en surt esquitxat el governador. La fiscalia ha fet un requeriment informatiu a totes les empreses que han donat servei al govern, com és obligat, i una és meva. Res més. I per això se n'han anat a Brasília. Aquests nanos han subornat no sé qui i, els animals, han penjat uns papers a internet. La candidatura d'Ingla pensa que tot s'hi val, però no. Prendrem accions legals contra ell.

Sotmetran a votació de l'assemblea el nomenament de Cruyff com a president d'honor?

No. Aquesta és una qüestió que, si els socis volen, poden proposar en l'ordre del dia de l'assemblea. I el que surti, sortirà. Des de la nostra junta no es posarà a debat el nomenament de Cruyff.

Per què Laporta només perd la seva obligada neutralitat en el procés electoral amb vostè?

No ho sé. Però encara tinc l'esperança que abans que acabin les eleccions canviï el xip. Espero que un dia digui: "Ostres, sóc president del Barça i he de ser neutral". Va dir que serien unes eleccions modèliques. Que compleixi la seva paraula.

Com valora que Núñez li doni la seva signatura?

No he parlat amb ell, però m'agradaria que tots els presidents del Barça o, com a mínim, els que més han fet pel club, ens donessin el seu suport. Seria un molt bon punt de partida per complir amb el nostre lema.

Els principals candidats prometen continuisme esportiu. Què el diferencia a vostè de la resta?

Que el nostre programa està fet escoltant el soci; per tant, té una càrrega social, institucional i patrimonial enorme. I en el pla esportiu, volem mantenir l'excel·lència amb recursos. Per exemple, per a la Masia. Si tant d'interès tenim en el planter, per què fa set anys que s'està construint la nova Masia i els nanos continuen repartits en barracons per l'estadi? Si tu realment hi creus, el primer que has de fer és acabar-la. Si guanyem, els primer recursos seran per acabar la Masia.

Intervindrà personalment en aspectes esportius?

No. Jo em presento de president i sé perfectament què significa això. No entraré en l'àrea esportiva Això és cosa dels tècnics.

Hi haurà un efecte Beckham en aquestes eleccions?

Crec que no perquè, a diferència de les del 2003, on tothom era fora, ara sí que hi ha algú dins el club prenent aquestes decisions.

Vostè xifra en més de 500 milions d'euros el deute del Barça. Des del club es parla de la meitat.

Perquè ells diferencien el deute brut del deute net. Jo parlo del deute brut perquè és el que s'ha de tornar, tant sí com no. I 260 també són molts.