Público
Público

Inici de curs marcat per la crisi i Bolonya

Montilla obre l'any acadèmic amb una crida a l'austeritat

BRAIS BENÍTEZ

El curs universitari 2010-2011 es va inaugurar ahir amb el rerefons de la crisi econòmica, que ha provocat les retallades impulsades pel Govern central i que exigeix, en paraules del president de la Generalitat, José Montilla, "afinar el repartiment dels recursos" destinats a la recerca i la comunitat universitària.

En començar la inauguració a la sala d'actes del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), prop de quaranta treballadors de la UAB van interrompre l'acte per protestar contra la reforma laboral. Al crit de "contra la reforma, vaga general", membres de les centrals sindicals de les universitats van entrar a la sala d'actes, on van llegir un manifest criticant la retallada del 5% del sou dels funcionaris. A més, van fer una crida a la participació en la vaga general del proper 29 de setembre. La reforma "ens afecta perquè preveu que es puguin dur a terme expedients de regulació a les empreses públiques que siguin deficitàries", va explicar Juanjo Bravo, secretari de la secció sindical de CCOO de la UAB.

Aquest curs que comença destaca per haver culminat la transformació de totes les titulacions universitàries en graus, adaptant-se així a l'espai europeu d'educació superior. L'anomenat pla Bolonya va ser rebut amb crítiques i mobilitzacions per amplis sectors de la comunitat universitària. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va felicitar els equips rectorals i el professorat per haver posat en marxa la transformació en tres anys, alhora que va destacar que "hi ha punts de trobada entre uns i altres quan es fa bé el debat".

Pel que fa al finançament de les universitats, la rectora de la UAB, Anna Ripoll, va reclamar "un finançament estable", ja que "és molt difícil la gestió financera de les universitats amb restriccions no previstes", més encara quan amb la crisi augmenta el nombre d'estudiants. Sobre això, Montilla va assegurar que el Govern ha intentat que les retallades no afectin la recerca, perquè "és una inversió i no una despesa". Així mateix, el president va apostar per una racionalització dels centres de recerca, fent-los treballar més en xarxa, per tal de treure el màxim profit als recursos que s'inverteixin. Montilla va destacar també que la governança de les universitats "és una assignatura pendent".

Per Ripoll, "s'ha de millorar el model de governança, massa orientat als grups d'interessos, fet que treu agilitat al funcionament universitari". La rectora de la UAB va reclamar també més autonomia de les universitats i va argumentar que, arreu del món, els centres amb més autonomia aconsegueixen uns resultats millors.

Respecte a la polèmica generada pel decret que garanteix el coneixement suficient del català entre els professors universitaris, Montilla va afirmar que el català "no serà mai un element dissuasiu per atraure talent a les universitats" i que els docents no han de tenir "cap dificultat" per assolir el nivell necessari .