Público
Público

Jean Nouvel crea un refugi per a hedonistes

L'antiga fàbrica Moritz es transforma en un centre d'art, oci i gastronomia

LÍDIA PENELO

'És un lloc per a hedonistes. Estarà obert gairebé totes les hores del dia, tots els dies de la setmana, i és una mena de cinema permanent, per això tots els espais es connecten entre ells. Ja m'agradaria que a París hi hagués un lloc així!', va comentar l'arquitecte Jean Nouvel ahir al matí durant la presentació de la remodelació de l'antiga fàbrica Moritz, que després de més de sis anys d'obres finalment s'obrirà al públic el pròxim 12 de desembre. Disposar de 4.200 metres a la ronda de Sant Antoni i fer-ne alguna cosa de profit per a tota la ciutat era un repte difícil, però que l'equip que administra l'empresa cervesera Moritz volia assumir. Per això van encarregar al creador de la Torre Agbar de Barcelona i el Louvre d'Abu Dhabi la remodelació de l'antiga fàbrica per convertir-la en un punt de trobada per a la gastronomia, l'oci i l'art.

Nouvel, entusiasmat amb la idea de 'ressuscitar un espai i un producte', va acceptar la proposta, i el resultat és un escenari modern que respecta l'esperit centenari que destil·len les parets i l'arquitectura industrial de les diverses etapes en què la fàbrica va estar en funcionament, entre el 1856 i la dècada dels setanta. Per tot plegat, l'obra de Nouvel conserva vestigis fabrils, com ara tancs de formigó armat fabricats a la segona dècada del segle XX, passadissos de treball, els cellers originals amb sostre de volta i antigues màquines vinculades a la indústria cervesera, com per exemple una embotelladora dels anys cinquanta.

El creador de la Torre Agbar ha respectat els vestigis més antics de l'edifici

Només travessar el llindar, la llum ataronjada, l'acer i el maó conviden el visitant a deixar-se seduir i passar una bona estona. El terra conserva part dels mosaics històrics recoberts amb una resina natural, detall que remarca el contrast entre passat i present. Les taules i les barres són d'estany, i en un dels murs de formigó que uneix la planta baixa amb el soterrani hi ha un jardí vertical realitzat per Patrick Blanc. La suma de tots aquests elements és el que Nouvel considera 'una representació de la modernitat del segle XXI' .

Però el cor d'aquest espai és la cervesa. Al recinte s'han instal·lat tancs d'aigua portada del Montseny i calderes de coure per elaborar cervesa fresca, que es podrà comprar a granel. Segons va explicar el director general de Moritz, Albert Castellón, 'hem volgut fer una cerveseria de debò, tot rescatant les tradicions cerveseres d'arreu del món'.

Del vessant gastronòmic se n'ocupa el xef Jordi Vilà, de l'Alkimia. L'objectiu és oferir racions i plats assequibles per a totes les butxaques. Les coordenades per elaborar les cartes han estat la cuina catalana i l'alsaciana, regió d'on prové la família Moritz, que es va instal·lar a Barcelona el 1851 i va començar a produir la seva cervesa cinc anys més tard.

Al recinte es podrà comprar cervesa a granel, la premsa i el pa

A banda de la cerveseria, on es fabricaran als ulls del públic 60 hectolitres anuals de cervesa fresca sense pasteuritzar, el recinte acull dos restaurants, un d'ells d'alta cuina, i un bar de vins, on es podran degustar més de 400 ampolles diferents. El projecte, que ha costat 30 milions d'euros, també allotja una botiga a peu de carrer on es podrà comprar el pa i la premsa, entre altres articles. Aquesta fàbrica també tindrà una aula gastronòmica i diversos espais polivalents ubicats als antics cellers de fermentació del segle XIX.

La moda i el disseny són dos dels ingredients de la recepta innovadora d'aquest espai. La creativitat en tots els seus vessants ha estat còmplice d'aquesta marca cervesera des que es va rellançar al mercat; per això, les exposicions, les desfilades i els concerts també tindran un racó en aquest 'amagatall per a hedonistes'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias