Público
Público

L'agonia de Badalona Comunicació

L'Ajuntament del popular García Albiol ignora les recomanacions del CAC i bloqueja el futur de la televisió i la ràdio municipals

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La junta general de Bada­lona Comunicació celebrada el 20 de desembre passat havia de renovar els seus set consellers, però els vots favorables del PP i CiU van ser insuficients per assolir els dos terços necessaris. El PSC i ICV-EUiA es van oposar a la formació d'un consell d'administració amb quatre membres del PP i un de la resta de forces de l'oposició perquè consideraven 'desproporcionada' la majoria conservadora en el nou organisme. Aquella sessió va obrir la caixa dels trons i va bloquejar i va afegir incertesa al futur de Televisió de Badalona (TVB), Ràdio Ciutat de Badalona (RCB) i la revista local Bétulo. La situació va provocar que l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, sol·licités la mediació del Consell de l'Audiovisual de Catalunya per desencallar el conflicte polític, però la resposta del CAC, que ha recomanat un consell d'administració de Badalona Comunicació amb persones independents, no ha agradat al govern del PP. García Albiol va amenaçar, abans-d'ahir, de portar la resolució del CAC als tribunals i ha donat tan sols un mes de marge per resoldre el futur de l'empresa municipal.

L'alcalde del PP adverteix que el model de mitjans de comunicació públics actual és 'inviable' i assegura que l'Ajuntament 'no pot seguir fent una aportació mensual a l'empresa de 225.000 euros'. En diverses ocasions, García Albiol ha amenaçat que reduirà a la meitat aquesta xifra a partir de febrer en una maniobra que seria il·legal mentre no es formi el nou consell d'administració de Badalona Comunicació. Per aquest motiu, García Albiol intentarà 'trobar una proposta que garanteixi el major nombre de llocs de treball possible'.

L'alcalde vol reduira la meitat l'aportació de 225.000 euros que fa cada mes el consistori

La regidora de Govern i Recursos Interns, Maritxu Hervás, considera que el govern del PP de Badalona 'ha optat pel camí difícil', a diferència del que s'ha fet en altres municipis, com ara l'Hospitalet i Gavà, governats pel PSC. Hervás transmet la 'convicció' de l'Ajuntament en la 'defensa dels mitjans de comunicació públics locals', però adverteix que l'aportació 'serà sensiblement inferior', com succeirà en la resta de capítols del pressupost municipal.

Els partits de l'oposició demanen al PP que busqui el major consens possible davant la situació de bloqueig actual i adverteixen García Albiol que estan en joc 66 llocs de treball. En aquest sentit, Jordi Serra (PSC) considera 'intolerables' les amenaces del líder municipal del PP i ha recordat a l'alcalde que Badalona Comunicació 'no és com un bar de pakistanesos que es pot tancar i precintar amb un informe sanitari'.

Serra ha deixat clar en diverses ocasions que els socialistes rebutjaran qualsevol proposta que no garanteixi la continuïtat de tots els treballadors, alhora que es pregunta si el govern conservador també aplicarà una retallada del 50% en les altres societats municipals o 'només és una manera d'anar en contra del funcionament dels mitjans públics de Badalona'. El cap dels socialistes recorda que 'el PP encara no ha presentat cap proposta de pressupost municipal i volem veure com es distribuiran els recursos econòmics', desconeix, per tant, 'el projecte polític que hi ha darrere les xifres'.

L'actitud d'Albiol, que posa en perill 66 feines, és il·legal si no canvia el consell d'administració

CiU, que també ha estat crítica amb la resolució del CAC, demana a García Albiol 'que oblidi la via judicial per resoldre el bloqueig actual de la composició del consell d'administració' i considera que les seves declaracions 'no serveixen per solucionar la qüestió amb el consens necessari'.

La regidora convergent, Mercè Rius, exigeix un pla de viabilitat de la societat municipal perquè 'la situació de bloqueig s'allarga massa i s'han generat unes tensions que no són bones a l'empresa'. Rius reclama al govern del PP que presenti 'alternatives per aconseguir noves fonts d'ingressos i no només retallades'.

Per la seva banda, Carles Sagués (ICV-EUiA) aposta per respectar la decisió del CAC i complir una normativa que 'exigeix el màxim consens'. Els ecosocialistes creuen que el PP 'no ha assumit el paper de governar en minoria' i sospiten que la postura de l'alcalde 'és una mesura de pressió per fer patir els treballadors'.

Segons el comitè d'empresa de Badalona Comunicació, el bloqueig polític dels mitjans de comunicació locals de Badalona posa en perill una setantena de llocs de treball i la qualitat de la televisió, la ràdio i la revista municipals. Els treballadors han presentat diverses propostes per garantir la viabilitat de l'empresa, però no han rebut cap resposta per part el govern local.

Després de diversos contactes, el comitè d'empresa ha iniciat aquesta setmana les negociacions formals amb membres de la corporació municipal per desencallar la situació. Tot i això, les alternatives són limitades mentre no es formi un nou consell d'administració que hauria d'elaborar un pla de viabilitat de l'empresa i, segons sembla, presentar un ERO. Per tant, només una negociació entre els treballadors de Badalona Comunicació, que pretenen incloure prejubilacions o baixes voluntàries abans de l'ERO, resoldria el conflicte. Però sembla complicat que els acords entre els professionals comportin una reducció del 50% de les aportacions municipals, tal com pretén el consistori.

La presidenta del comitè d'empresa, Mercè Roura, alerta que la societat municipal no podrà sobreviure amb les condicions que ha plantejat el consistori en les primeres trobades: 'Retallar el pressupost de Badalona Comunicació a la meitat, tal com planteja l'Ajuntament, significa prescindir del 70% de la plantilla actual, i amb una vintena de treballadors no es pot fer televisió, ràdio i una revista', va explicar Roura.

Davant del futur incert de la televisió, la ràdio i la revista municipals, els treballadors de Badalona Comunicació han engegat una campanya en defensa d'uns mitjans públics locals de qualitat anomenada Jo també sóc. Es tracta d'una iniciativa que va començar a les xarxes socials i que cada vegada guanya més presència als carrers de Badalona gràcies als cartells que diversos comerços i veïns han penjat. Paral·lelament, la campanya ha promogut un manifest a través d'internet al qual ja s'han adherit gairebé 1.300 persones. En aquest document, els treballadors demanen 'el màxim respecte' per la seva feina i 'la funció social que representa'. I recorden que el manteniment de TVB i RCB suposa menys d'un euro al mes als ciutadans i ciutadanes.