Público
Público

L'ajuntament vol tancar demà la crisi del monòlit gai

El consistori barceloní ha convocat les entitats del consell per decidir la ubicació definitiva

JORDI MUMBRÚ

L'Ajuntament de Bar-celona ha convocat per demà una reunió amb l'objectiu de tancar d'una vegada per totes la polèmica de la ubicació del monument als gais. A la trobada hi assistiran algunes de les entitats que formen part del Consell Municipal de Gais, Lesbianes i Homes i Dones Transsexuals, l'ens que va decidir que la millor ubicació per a aquest monòlit era la plaça de la Sagrada Família, just davant del temple.

Després que Públic avancés dijous aquesta informació, els partits de l'oposició i l'entorn cristià van posar el crit al cel, en considerar que instal·lar un monument d'homenatge als gais represaliats davant de la Sagrada Família era "una provocació". L'Ajuntament de Barcelona va fer llavors marxa enrere i va anunciar que la ubicació definitiva encara no era clara. Aquesta rectificació ha refredat les relacions dins el govern bipartit, ja que Drets Civils (la regidoria que lidera el consell) depèn d'ICV-EUiA, que, a diferència del PSC, defensa la plaça de la Sagrada Família com a millor ubicació. Des de divendres la polèmica ha anat creixent i ha traspassat les fronteres de la ciutat. Ahir, el bisbe de Solsona, Xavier Novell, s'hi va referir en una entrevista a Catalunya Ràdio i va criticar que instal·lar el monòlit davant el temple "fereix les idees o opinions d'una gran majoria catòlica d'aquest país".

Tota aquesta polèmica fa preveure que la reunió de demà no serà fàcil. A part de la confrontació política entre PSC i ICV-EUiA i de la indignació de l'àmbit catòlic, també hi ha la desconfiança que la renúncia ha provocat dins del mateix consell de gais i lesbianes, que ha vist que la seva decisió com a òrgan de consulta no és vinculant. El president del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, va reconèixer ahir que estaven molestos "per la poca seriositat de l'ajuntament", que va fer públic que renunciava a la ubicació de la Sagrada Família sense haver-los consultat.

El portaveu del col·lectiu també va criticar que l'ajuntament "s'hagi espantat pel que diu l'Església" i va retreure a la institució catòlica que s'oposi "a un monument que recorda les persones que han patit".