Público
Público

L'ambiciosa reinvenció de la Setmana del Llibre en Català

La fira s'estrena divendres al Parc de la Ciutadella i ofereix 200 activitats per a tots els públics

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El gimlet (el còctel per excel·lència de la novel·la negra), i el daiquiri frozen (el predilecte de Hemingway) són dos dels combinats que oferirà la cocteleria literària de la Setmana del Llibre en Català. Amb energies renovades i ganes de gresca, divendres arrenca la 28a edició d'aquesta iniciativa que pren com a punt neuràlgic el Parc de la Ciutadella de Barcelona, tot i que també té seus a Lleida, Sant Cugat i Girona.

Després d'anys assajant diferents models i ubicacions fallides, la fira ha agafat embranzida, s'ha tornat ambiciosa i amb ganes d'obrir-se a altres territoris relacionats amb els llibres. La prova en són les més de 200 activitats programades en què tenen cabuda el cinema, la música, el teatre, els recitals poètics, i fins i tot els sopars amb autors. Per poder gaudir de les propostes, la Setmana durarà deu dies (s'allargarà fins al 19 de setembre) i els divendres i dissabtes les portes s'obriran fins a la mitjanit.

Per primera vegada a la seva història, la Setmana del Llibre en Català coincideix amb la Diada. La coincidència no és casual, atès que la fira vol ser 'una festa reivindicativa i d'exaltació cultural'. Segons el president de la Setmana, Albert Pèlach, l'objectiu és 'convertir la Setmana en el segon moment de l'any en què els llibres són els protagonistes, i amb la particularitat que aquí tots els llibres són en català'.

Malgrat el gruix i la varietat de les activitats paral·leles, l'epicentre de la fira són els 50.000 volums que podran remenar els visitants, que trobaran fins a 30.000 títols diferents. A part de portar-hi el seu fons, editors i llibreters han treballat per poder presentar novetats editorials, una d'elles d'àmbit internacional, com és el cas de la nova novel·la de l'escriptora Elisabeth Kostova.

'Estic satisfet amb aquest nou model, crec que és important obrir-nos més enllà del món del llibre. Seria bo continuar creixent, convidar un país o establir vincles de cooperació amb fires com la d'Edimburg', deia un Pèlach impacient per veure el Parc de la Ciutadella convertit en una gran llibreria.