Público
Público

L'auditoria critica que l'ajuntament es refiés de Millet

El canvi de titularitat de l'hotel era 'irrellevant'

L. DEL POZO / J. MUMBRÚ

L'auditoria que l'Ajuntament de Barcelona va encarregar al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i al Col·legi d'Advocats de Barcelona afirma que el consistori va fer la tramitació administrativa de l'hotel del Palau de manera 'correcta'. Malgrat tot, però, també hi veu anomalies.

El consistori, diu el text, va actuar amb un excés de confiança amb el Palau en tramitar el projecte de l'hotel de luxe ideat per l'exdirector de l'Orfeó, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull: 'L'inqüestionable interès públic que té el Palau (...) no presumeix que qualsevol activitat que promogui sigui necessàriament convenient per a la ciutat'.

Per aquest cas estan imputats, entre d'altres, Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde de l'ajuntament, i el gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer. En la interlocutòria, la jutge que instrueix el cas, Míriam de Rosa, considera que 'a causa de la influència exercida per Millet i Montull' els dos alts càrrecs municipals van ocultar la titularitat de les finques 'per afavorir una operació especulativa' en favor de la promotora de Manel Valderrama, Olivia Hotels, que era la veritable propietària dels terrenys.

I, en canvi, l'informe de l'auditoria afirma que la qüestió de la titularitat no era 'rellevant' per a la tramitació, ja que la identitat del propietari no pot afectar l'aprovació d'un projecte urbanístic.

En aquest sentit, el director jurídic d'Urbanisme, Enric Lambies, va tornar a declarar ahir davant la jutge aquest cop com a imputat que ja el 2008 es va assabentar que Olivia Hotels era la propietària dels terrenys i no el Palau. No obstant això, segons fonts jurídiques, Lambies va tornar a afirmar davant la magistrada que no va comunicar el canvi de titularitat ni a Massaguer ni a García-Bragado perquè va considerar el fet 'irrellevant'.

Els redactors de l'informe afirmen que tant la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) com l'expedient del Pla de Millora Urbana (PMU) van seguir els passos ordinaris. I destaquen el procés de participació ciutadana que va organitzar el districte de Ciutat Vella, que va fer possible 'que es resolgués millor l'encaix del projecte de construcció de l'establiment hoteler amb el barri de Sant Pere'. La tramitació va ser, diu el text, 'especialment exhaustiva' en la confecció i aportació de documents.

Malgrat això, els auditors destaquen que el contingut dels documents posa de manifest que el respecte a la norma 'només' es fa 'en aparença', ja que hi ha una manca de 'contingut substantiu', en alguns casos per beneficiar els promotors i, en d'altres, l'Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, l'informe també retreu al consistori que no hagués demanat al promotor que justifiqués millor els serveis complementaris que aportava l'hotel al Palau i la vinculació entre aquest i la Fundació.

Els grups municipals feien ahir diferents lectures de l'informe dels auditors en funció dels seus interessos electorals. Fonts properes al Govern destacaven els punts 1 i 6 de les conclusions, on es diu que el procediment va ser 'correcte' i que el canvi de propietari dels terrenys no 'altera' el procés. En canvi, els partits de l'oposició feien èmfasi en els apartats 5 i 7 de les conclusions, on es critica que l'ajuntament no es qüestionés 'l'interès públic' del projecte pel fet que l'ideòleg era el Palau de la Música Catalana.

Aquesta auditoria externa és el primer pas de la comissió d'investigació que demà començarà a l'Ajuntament de Barcelona. La creació del grup de treball es va aprovar per unanimitat durant el ple municipal abans de les vacances d'estiu. En canvi, l'aprovació dels tràmits per tirar endavant el projecte de l'hotel del Palau i modificar el PGM els dos objectius perseguits per Millet i Montull va aconseguir el suport de tots els partits, menys el d'ERC. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias