Este artículo se publicó hace 13 años.
L'augment del racisme mobilitza les associacions
La meitat dels catalans creu que hi ha massa immigrants i un de cada quatre es defineix obertament com a racista, segons l'enquesta feta pública aquesta setmana pel Centre d'Estudis d'Opinió. Aquesta percepció tan negativa que hi ha al carrer sobre la immigració preocupa les entitats que lluiten contra el racisme però també s'espanten, segons diuen, quan senten les propostes de l'Administració. "El racisme ha passat del carrer a l'àmbit polític i jurídic", explicava ahir José Peñín, portaveu de SOS Racisme. Peñín es referia a la voluntat d'alguns ajuntaments catalans d'endurir els requisits per autoritzar el reagrupament familiar i que proposen condicionar aquest dret al compliment, per exemple, de les ordenances de civisme. El darrer anunci en aquest sentit el va fer dimarts la Generalitat en advertir que farà complir la Llei d'Acollida que va aprovar el Tripartit l'any passat i que exigeix el coneixement de la llengua catalana per poder demostrar l'arrelament, indispensable per tenir accés a alguns drets.
Peñín va explicar a Públic que, en bona part, aquest retrocés pel que fa a la tolerància és culpa de la crisi ja que quan van mal dades "és més fàcil culpar el qui hi ha al costat que no pas els culpables reals, que són els bancs, els economistes, etc". Segons Peñín, alguns partits polítics, més enllà de "la marginal Plataforma per Catalunya", han començat a "utilitzar les persones per treure un rèdit electoral". Peñín va afegir: "No sabem si abans ho pensaven o no, però no ho deien". Segons denuncien, molts discursos populistes arrelen entre la gent, com per exemple els falsos rumors que asseguren que els immigrants no paguen impostos.
«El racisme ha passat del carrer a l'àmbit polític i jurídic», segons SOS Racisme
Protesta unitària
Per tots aquests motius, SOS Racisme ha convocat una manifestació per aquest dissabte que té el suport d'una llarga llista d'entitats on hi ha sindicats, artistes i representants veïnals, entre molts altres. La manifestació s'està preparant des de fa mesos i una de les primeres accions de la convocatòria va ser la publicació del manifest Diguem prou! Contra el racisme i la xenofòbia, en defensa de la democràcia. El text denuncia "un increment descarat del racisme en tots els àmbits socials, polítics i legislatius", i adverteix que no és només un problema de Catalunya sinó que afecta tot Europa.
Alba Cuevas, també portaveu de SOS Racisme, va dir que la manifestació és molt oportuna, perquè arriba abans de les eleccions municipals, en què està previst que la immigració entri en campanya. Les dues portaveus van denunciar que els immigrants cada cop tenen més deures i en canvi no guanyen drets. De fet no poden ni votar. "A les properes eleccions municipals, a tot Catalunya només podrà votar el 0,1% dels immigrants, quan representen un 16% del total".
Dissabte hi ha una manifestació en favor dels drets dels immigrants
L'exigència del català
Els capricis del calendari també han fet coincidir la manifestació amb l'anunci del Govern d'exigir el català als immigrants. Els portaveus d'aquests col·lectius, segons l'agència ACN, es van mostrar a favor que s'incentivi l'ús del català però ho van considerar un error que aquest fet pugui arribar a excloure alguns immigrants. La portaveu d'AMIC-UGT, Janette Vallejo, va explicar que "en cap cas ha de ser un element sine qua non per obtenir la documentació". El secretari d'immigració de CCOO, Hassan Saliba, va recordar que el permís de residència és competència exclusiva de l'Estat i no de la Generalitat, i va acusar CiU d'haver fet l'anunci per motius electoralistes. De fet, tots els informes que faci la Generalitat no són vinculants.
Fonts del Departament de Benestar i Família van avançar ahir que el nou reglament tot just s'ha començat a redactar i que no serà fins a finals d'any quan es farà públic quin és el nivell que s'exigirà o com se certificarà el coneixement de la llengua.
D'aquí un any se sabrà quin nivell de català es vol exigir als nouvinguts
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.