Este artículo se publicó hace 12 años.
L'avaria del Poblenou segueix sense solució cinc dies després
Unes 2.650 famílies encara pateixen la falta de gas per la incidència
La principal obsessió de l'Ajuntament de Barcelona i de la companyia Gas Natural és restablir el subministrament de gas a les 2.650 famílies del Poblenou que s'han quedat sense el servei. Dissabte a la tarda, quan es va produir el guèiser que va rebentar la canonada de gas, es va tallar el subministrament a 4.200 abonats, que representen milers de persones. Des de llavors, alguns veïns han anat recuperant el servei, però molt a poc a poc. Cinc dies després de la incidència, només tornen a tenir gas el 41% dels afectats.
Malgrat que el primer objectiu és reobrir el subministrament de gas, la investigació per determinar les causes de l'accident ja està en marxa. Les principals preguntes que s'han de respondre són què ha fallat i per què s'està trigant tant de temps a recuperar la normalitat. La informació oficial que arriba des de les diferents companyies (llum, gas i aigua) no sempre coincideix. De fet, cinc dies després de l'avaria, només s'han posat d'acord a no assumir cap responsabilitat.
La investigació no aclareix quina companyia de serveis és la responsable
Un guèiser durant mitja horaTot va començar dijous de la setmana passada quan operaris de la companyia Fecsa-Endesa van obrir una rasa per fent uns treballs de manteniment a la cruïlla de Marià Aguiló amb Pujades (el lloc de l'accident). Sota terra, en aquest tram hi ha, a més dels cables de Fecsa-Endesa, una canonada per on passa l'aigua i, per sobre d'aquesta, una altra per on circula el gas. Els operaris de Fecsa-Endesa asseguren que van sentir olor de gas i que van avisar Gas Natural perquè revisés la xarxa. Els operaris de l'empresa gasista van confirmar que hi havia una "petita fuita" i la van encintar. I després d'aquestes dues intervencions, la canonada d'aigua rebenta i provoca un guèiser que s'emporta per davant la canonada del gas. En rebre l'anunci de l'accident, Agbar va començar a tancar el subministrament, però, segons fonts de la companyia, és un procediment lent, ja que l'aigua, en aquell tram, circula a una pressió de cinc quilos. Els veïns del barri asseguren que el guèiser d'aigua arribava al primer pis i va durar més de mitja hora. També diuen que el mateix dissabte, poc abans de l'accident, hi havia "molts operaris treballant a la rasa".
Tota aquesta informació (i molta més) està en mans de l'Ajuntament, que ja ha obert un expedient informatiu. Cap companyia queda exclosa de la investigació perquè és possible que Fecsa-Endesa, que és qui va obrir la rasa, trenqués les canonades o que Gas Natural no revisés prou bé l'incident. També cal investigar en quin estat es trobaven les canonades d'aigua, que, al cap i a la fi, són les que van rebentar.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.