Público
Público

L'Ebre demana que es compleixin les lleis europees

TONI POLO

Si no es manté un cabal mínim, la biodiversitat de l'Ebre, representada pel parc natural del delta, es perd. Mor. "L'Ebre sense cabal és la mort del delta", es llegia a la pancarta que encapçalava la manifestació que ahir va aplegar a Barcelona milers de persones, la majoria arribades de les Terres de l'Ebre, però també de zones d'Aragó. L'objectiu de la protesta era que Espanya compleixi les directives comunitàries sobre els cabals mínims, especialment dels rius Ter, Segre i Ebre.

Els manifestants, amb el suport de prop d'un centenar d'entitats catalanes entre les quals també de contràries al cementiri nuclear a Ascó, van desfilar des de la plaça d'Urquinaona fins a la catedral, en una autèntica marea blava (el color de les samarretes de la majoria), pacífica i festiva, amb gegants, música i globus. "Incomprensiblement ni tan sols s'han determinat els cabals mínims per a l'Ebre", deia el manifest final de la marxa. "Cal un nou model rural que promogui conreus coherents", es va llegir, en referència als nous regadius que ha aprovat el Govern espanyol a Aragó i Catalunya.

Els manifestants exigeixen un cabal ecològic mínim que respecti el delta

"Les concessions fetes ultrapassen el cabal ecològic mínim", es va queixar l'eurodiputat Oriol Junqueras a Públic. Era un dels pocs polítics presents a la manifestació i, com els altres, ho va fer a títol personal. Com va dir el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, el protagonisme era "per al moviment social pur i dur".

Junqueras va plantejar la qüestió a la Comissió Europea la setmana passada: "El Govern espanyol havia de fer un estudi científic per determinar el cabal mínim dels rius que garanteixi l'hàbitat i les espècies que hi viuen", explica. "El termini final, després de diverses pròrrogues, era el 22 de març del 2010, però el Govern espanyol encara no l'ha presentat i es limita a dir que serà el sobrant de les concessions d'aigua. La Comissió Europea va dir que això era il·legal". La Comissió per a la Sostenibilitat del riu considera que el cabal hauria de ser de 170 metres cúbics per segon i el Govern el pretén fixar en 80.

"Pare, digueu-me què li han fet al riu, que ja no canta", es preguntava Serrat fa tres dècades. L'Ebre, tot i haver-se aturat el transvasament que va plantejar el Partit Popular en la seva darrera legislatura, encara no canta, com recordava ahir un manifestant del delta: "Cal que no s'oblidin de l'Ebre, que allò del transvasament va estar molt bé però que el riu encara no canta i poden continuar traient-nos aigua sense respectar les lleis comunitàries", va dir.