Público
Público

L'Estrella que va deixar de ser Roja

Damm obre les portes de l'antiga fàbrica del carrer Rosselló per explicar la seva història i mostrar les seves joies

JORDI SUBIRANA

Durant quasi tot el segle XX, al límit entre els barris de la Sagrada Família i el Clot el moviment de camions era constant i es respirava una característica olor de llúpol. Entre el 1905 i el 1992, fins que la producció es va traslladar al Prat de Llobregat, una part del carrer de Rosselló era territori de la fàbrica de cerveses Damm. Ara, aquest espai, a més de ser la seu corporativa de la companyia, ha estat rehabilitat i se'l vol donar a conèixer. Des de principis de setembre, cada dimecres entre les cinc i les vuit de la tarda s'organitzen visites gratuïtes a les seves instal·lacions. En un futur, si el projecte té èxit, l'oferta de dies es podria ampliar.

El més sorprenent d'aquest passeig per una de les principals cerveseres del món es troba al soterrani, a l'estómac de la vella fàbrica, des d'on es feia el control de la temperatura de cocció. És el seu arxiu històric, un museu de la cervesa que la marca ha batejat com Una estrella des de 1876. La publicitat d'una cervesa, història d'un país. El visitant fa un viatge pels 134 anys de vida de Damm a través de desenes d'objectes de tota mena i la seva relació amb alguns moments històrics del darrer segle a Catalunya. Un equip de la cervesera encapçalat per Carles Cervantes s'ha encarregat de guardar-los meticulosament. N'han arribat a arxivar milers: fotografies (algunes d'Agustí Centelles), accions i documents, màquines d'escriure, equips de laboratori, ampolles, gots i copes, taps de suro, material de la fàbrica, tiradors de cervesa, elements del punt de venda, quadres... I la mostra, dividida per anys, només n'és un petit extracte.

L'exposició mostra la primera ampolla que es va fabricar, el 1905

El recorregut, que comença amb una benvinguda d'un rejovenit August Kuentz­mann Damm, el fundador, des del que va ser el seu despatx fa més de cent anys, permet veure la primera ampolla que Damm va fabricar i els documents signats de la fusió de l'empresa amb dues companyies més el 1910. Dels primers anys criden també l'atenció una invitació personalitzada de la inauguració de la fàbrica el 1905 i un documental dels anys vint on es veu un grup de treballadors carregant i descarregant un carruatge tirat per cavalls. 'A la fàbrica es feia de tot, també els bidons de fusta, i fins i tot hi havia les quadres pels cavalls', diu Frederic Segarra, director de comunicació de Damm.

Alguns plafons recorden quan es va posar la primera pedra de la Sagrada Família (1882), sis anys després de la fundació de Damm, o quan la dona es va incorporar al mercat de treball (1936) i els efectes del franquisme. El 1939, el dictador va obligar a fer desaparèixer la cervesa Estrella Roja i els sotagots que la portaven dibuixada es van convertir per l'efectes de la censura en una rosa dels vents, com queda palès a l'exposició. Coincidint amb la postguerra, la cervesera va treure una beguda caramel·lo-vitaminada, de la qual es guarda una ampolla, 'perquè era una època dura i la gent passava gana', explica Segarra.

La dictadura va obligar a suprimir la cervesa Estrella Roja

De curiositats al llarg del recorregut no en falten. Hi ha un envasador manual de cerveses conegut com a revòlver perquè recorda una pistola que permetia omplir diverses ampolles alhora, o una nevera dels anys cinquanta, els lavabos decorats amb vitrines plenes de jocs de cartes, obridors, copes, i un vestit que les hostesses de Damm van utilitzar a l'Exposició Universal de Barcelona del 1929.

L'exposició fa un èmfasi especial en els productes creats per Damm com la Voll-Damm, la cervesa per a celíacs i la Inèdit per a gurmets, amb la col·laboració del cuiner Ferran Adrià. I en l'evolució publicitària de la marca, amb anuncis i espots de diferents èpoques, i dels esdeveniments i clubs patrocinats per la cervesera, com els Jocs Olímpics de Barcelona, el Barça o el Fòrum. I algunes perles: el primer anunci de Damm per a televisió (1970) i un exemplar del calendari de dones nues que el prestigiós fotògraf David Hamilton va fer durant la transició a la democràcia.

El recorregut permet entrar també en algunes de les estances de la fàbrica. Abans d'obrir, però, els responsables han fet un lífting a les instal·lacions (s'ha transformat una superfície de 1.100 metres quadrats amb un cost d'uns 800.000 euros).

La joia de la reforma ha estat la reconversió de l'antiga sala de màquines en un espai polivalent per a unes 300 persones que acollirà actes de la marca i dels clubs patrocinats per Damm, com el Barça, i propostes culturals i socials.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias