Público
Público

L'Hospitalet lliura la batalla final contra les discoteques

Un jutge ha anul·lat les llicències, però els veïns denuncien que els locals segueixen oberts

DAVID GUERRERO

Grups de joves fent botellón, soroll, brutícia i fins i tot baralles és la imatge habitual amb què es troben les nits dels caps de setmana els veïns del polígon Femades, tot just a la frontera entre Cornellà i l'Hospitalet. Els pisos propers a les discoteques Malalts de Festa i Capitolio són testimonis d'actes d'incivisme setmana rere setmana. Després d'anys de queixes, el jutge ha dictaminat la nul·litat de les llicències concedides a les discoteques. Així, la justícia dóna la raó als veïns, que es veuen afectats per les molèsties i els aldarulls que comporta la presència de les discoteques a pocs metres de casa seva. Tot i la sentència judicial, aquest cap de setmana les discoteques van obrir com és habitual i un cop més va tornar a haver-hi baralles.

El carrer Femades, amb un parc sota els blocs de pisos, és on es concentren diversos grups de joves per fer botellón abans d'entrar a les discoteques. La majoria de joves que hi havia a la zona dissabte passat es mostraven aliens al possible tancament de les discoteques. Molts d'ells no entenien per què les volien tancar, i d'altres estaven al corrent de la notícia però esperaven que el tancament no es dugués a terme.

'Els veïns han d'entendre que els joves volem un lloc on anar', diu el Carlos

Elías Galán i els seus amics tenen al voltant de 21 anys i van des de Santa Coloma de Gramenet i els barris del nord de Barcelona fins a Malalts de Festa un parell de vegades al mes. La línia 1 de metro, amb parada a l'avinguda Carrilet, és el mitjà de transport que utilitzen ells i molts dels clients de les discoteques. Entre l'estació de metro i les sales de festa se succeeixen els grups de joves que agafen el camí cap a la discoteca. S'hi sumen els cotxes que passen amb la música a tot drap i que no conviden precisament al descans. L'Elías i els seus amics acostumen a anar a beure al polígon abans d'entrar a la discoteca; fa un parell de setmanes, els Mossos d'Esquadra els van fer fora d'allà on eren i aquest dissabte van anar al parc sota els pisos dels veïns afectats. Reconeixien que no era el lloc idoni, però el Carlos, que d'aquí un parell de setmanes acabarà la carrera d'enginyer, assegura que ells no pretenen molestar els veïns: 'Nosaltres venim a estar amb els amics, a passar una bona estona i no volem ni molestar ni fer mal a ningú, però també han d'entendre que els joves hem de tenir algun lloc on anar'.

Des de mitjanit fins a les tres de la matinada, els grups de joves es concentren a beure abans d'entrar a les discoteques al llarg de tot el polígon. En molts casos, el pitjor arriba entre les cinc i quarts de set, quan les discoteques tanquen i els clients marxen cap al metro. La majoria de baralles es produeixen fora de les sales. L'Elías i els seus amics lamenten que a dins de la discoteca molta gent 'es passa amb les begudes i les drogues i, quan surten, no saben ni el que fan'. És quan es produeixen la majoria de baralles i actes incívics.

La Núria només demana que traslladin les discoteques on no molestin

El carrer del Coure és l'epicentre de l'oci nocturn del polígon Femades. Malalts de Festa i Capitolio són les dues grans discoteques que apleguen unes 6.000 persones una nit de dissabte qualsevol. Des d'allà es veuen els blocs de pisos dels veïns afectats. Una mica més allunyada dels habitatges hi ha un altre local nocturn, La Pascana (abans, Bora Bora). Aquesta discoteca va tancar les portes al març per ordre de la Generalitat, però també està inclosa en la resolució judicial que declara nul·la­ la seva llicència. Al voltant de les discoteques, els bars que de dilluns a divendres ofereixen menús per als treballadors del polígon es converteixen en bars amb begudes barates on molts joves prenen les primeres copes abans d'entrar a les discoteques. La majoria, però, opten per la via més econòmica i fan botellón als cotxes, amb la seva música, les seves barreges i la seva petita parcel·la d'un carrer qualsevol d'un polígon que fan seu.

Les fronteres municipals, que en aquest punt de l'àrea metropolitana de Barcelona no es distingeixen en absolut, fan que les discoteques i les seves llicències depenguin de l'Ajuntament de Cornellà. En canvi, els veïns afectats són de l'Hospitalet, fet que sempre ha dificultat la solució del conflicte.

La lluita veïnal no és nova. Núria Huete i Carme Redón són les dues veïnes que han encapçalat les queixes des de fa anys. Viuen als blocs del carrer Femades, l'últim de l'Hospitalet, el que dóna pas a Cornellà. Porten anys reivindicant a l'Ajuntament de l'Hospitalet que es faci alguna cosa per solucionar uns problemes que es repeteixen cada cap de setmana. Núria Huete remarca que no volen que tanquin les discoteques, sinó que les traslladin a un altre punt on no molestin. Entenen que els joves han de tenir discoteques, però 'estem farts de baralles, sorolls i de no poder dormir entre dijous i diumenge'.

La sentència judicial que declara la nul·litat de les llicències va ser una batalla guanyada, però no pas la guerra. Aquest cap de setmana ha tornat a haver-hi els problemes de cada setmana, amb les baralles corresponents. Segons Núria Huete, la matinada de diumenge a dilluns, es va tornar a registrar una altra baralla a la sortida de la discoteca Capitolio. Ara que veuen la victòria a prop, han intensificat les seves protestes i la setmana passada es van concentrar una nit davant de l'ajuntament per fer una cassolada reclamant el tancament immediat de les discoteques. Els representants d'aquests espais musicals de Cornellà ja han anunciat que recorreran la sentència, cosa que pot endarrerir-ne el tancament un any més, com a mínim.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias