Público
Público

La por a l’opció C mobilitza els partidaris de la reforma

Incertesa durant la consulta sobre la principal avinguda de Barcelona

JORDI MUMBRÚ

Si fins ara l'Ajuntament temia que la consulta de l'avinguda Diagonal fracassés per culpa de la baixa participació, ara la por se centra en la possibilitat que guanyi l'opció C, la dels ciutadans que ni estan a favor del bulevard ni de la rambla. Aquest canvi de prioritat es deu al fet que l'Ajuntament considera satisfactòria la participació ciutadana del primer dia, que va superar els 25.000 vots.

La nova preocupació municipal es deriva dels comentaris recollits als punts de votació, que evidencien que el vot crític, representat en l'opció C, té un ampli suport. I l'oposició insisteix a denunciar que l'Ajuntament ha intentat minimitzar aquesta possibilitat durant tot el procés.

Davant d'aquest temor, els favorables a la transformació d'aquesta gran artèria s'han mobilitzat i han insistit que cal votar a favor de la reforma. Fins a tretze associacions (des de sindicats a entitats veïnals) van presentar ahir un nou manifest per donar suport al canvi. Algunes d'aquestes entitats ja havien presentat un document molt similar el mes de març. El text assegura que es tracta d'una 'oportunitat que no es pot deixar escapar' i destaca que la millora 'no serà possible sense una aposta decidida per la transformació'. El manifest està signat, entre d'altres, per UGT, CCOO, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el Consell Barcelona Comerç.

La secretària de la regió metropolitana de la UGT, Mari Carmen Villarrazo, va explicar ahir que el manifest vol fer 'un pas més' a favor de la reforma. Villarrazo també es va referir a un altre manifest de suport, signat pel Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB). Aquest òrgan consultiu està format, principalment, per CCOO, UGT i membres del PSC. D'aquesta manera, algunes entitats de la ciutat ja han presentat fins a tres manifestos a favor de la transformació.

Enmig d'aquesta successió de manifestos, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramón García-Bragado, va comparèixer ahir per assegurar que, després d'un principi accidentat, els punts de votació ja funcionen al 100%. García-Bragado va explicar que 'les incidències es van produir durant l'inici del procés de votació' i va descartar demanar responsabilitats a les empreses que gestionen la votació. Molts col·legis, inclòs el que va triar l'alcalde Jordi Hereu per votar dilluns, van fallar al matí. Sobre això, el regidor va assegurar que, malgrat els problemes, l'alcalde va poder votar.

El tinent d'alcalde també va donar les primeres xifres de la consulta. Durant el primer dia van votar fins a 25.379 persones, que suposen una 'alta participació', segons García-Bragado. En percentatge, aquesta xifra representa l'1,79% del gairebé milió i mig de ciutadans que poden votar en aquesta consulta. De tots aquests participants, 13.836 van emetre el seu vot per internet i, la resta, 11.543, ho van fer des d'algun dels 108 punts presencials que hi ha a la ciutat. El tinent d'alcalde no es va atrevir a fer cap pronòstic sobre la votació, ja que 'no hi ha cap mena de precedent'.

Responent a les crítiques de l'oposició que posen en dubte el sistema, García-Bragado va assegurar de forma rotunda que cap de les incidències va afectar mínimament les garanties sobre el control dels vots emesos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias