Público
Público

L'oposició ja demana dimissions davant dels errors de la consulta

Els tres partits reclamen responsabilitats i el PP avança que dilluns vol impugnar el procés

JORDI MUMBRÚ

Els tres partits de l'oposició municipal (CiU, PP i ERC) volen que algú pagui un preu polític per tots els errors que s'estan cometent en la consulta per transformar la Diagonal. Des de dilluns, quan va començar el procés de participació, s'han produït incidències de tot tipus: problemes de connexió, l'alcalde defensant que havia votat correctament per després desmentir-ho, i fins i tot un desconegut que suplanta la identitat del president del PP de Barcelona per votar en lloc seu. Tot plegat ha endurit el to dels partits de l'oposició, que ja parlen d'un "atemptat a la democràcia", de "vergonya" i de "cúmul de despropòsits". Davant d'aquesta situació, reclamen dimissions.

Mentre plouen crítiques cada cop més dures, els barcelonins continuen votant. Dimecres a la nit, segons va informar ahir l'Ajuntament, ja havien passat per les urnes virtuals 93.882 persones, per escollir una de les opcions possibles per reformar la Diagonal. Aquesta xifra representa el 6,64% del total.

El resultat de la votació no se sabrà fins diumenge al matí i, a partir de llavors, començarà un nou procés. Es preveu una ressaca dura. "Dilluns que ve no serà un dilluns qualsevol", va advertir ahir el líder municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz. Com sol passar quan van mal dades, el líder popular va ser el més dur i va avisar que és molt possible que dilluns impugnin el procés. Fernández Díaz va reclamar una investigació per aclarir "les irregularitats i les errades" i va advertir que "caldrà iniciar l'assumpció de responsabilitats". El dirigent va recordar que la seva formació és l'única que, des d'un principi, s'ha oposat a aquesta consulta ciutadana.

El líder de Convergència i Unió a l'Ajuntament, Xavier Trias, també va avançar ahir que, quan acabi el procés, exigiran responsabilitats "al màxim responsable de la consulta" i va criticar l'"obsessió de l'alcalde per guanyar" aquesta consulta, que s'ha convertit en un plebiscit electoral. Malgrat les crítiques, Trias va rebutjar demanar la impugnació del procés: "No té sentit suspendre tot això després del que hem gastat". Per treure ferro, el regidor nacionalista va recordar que "no són unes eleccions al Parlament, és una consulta", i va pronosticar que el procés de participació "és una experiència bona per al futur".

Com li va passar a l'alcalde dilluns i a Alberto Fernández Díaz dimarts, el líder convergent també va tenir problemes ahir a l'hora de votar. Ho va haver d'intentar fins a vuit vegades, però no ho va aconseguir fins que va canviar de col·legi. Després dels vuit intents, i quan tothom ja temia que també li haguessin suplantat la personalitat per votar en nom seu, el vot es va emetre. Més tard, l'Ajuntament va explicar que els problemes inicials del líder convergent es devien a un cable que s'havia desconnectat quan Trias va moure la pantalla de l'ordinador per evitar que els periodistes veiessin el seu vot. Quan per fi se'n va sortir, el regidor es va aixecar somrient i va dir: "Ja ho he fet! Fixa't si és fàcil!".

A la tarda, el president d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, es va sumar a les peticions de dimissió i va assegurar que "s'han comès massa errors perquè no passi res". Portabella va afegir: "El govern haurà de decidir com i de quina manera assumeix la seva responsabilitat davant del mal funcionament del procés consultiu". Portabella va votar dimecres per l'opció C, la que rebutja les altres dues opcions.

Fent referència a les consultes en favor del dret a decidir, el líder independentista va ironitzar: "Ara resultarà que les consultes ciutadanes les ha d'organitzar la societat civil perquè puguin funcionar".

La Mesa de Seguiment i Garanties de la consulta de la Diagonal va respondre ahir a una petició de CiU, en què els conservadors denunciaven que les pantalles de plasma instal·lades als punts de votació només parlen de les opcions A i B. La Mesa va descartar que s'haguessin de retirar els televisors, però va instar l'Ajuntament a integrar totes "les propostes de la transformació".

La presumpta ocultació de la tercera opció, la que clarament agrada menys a l'equip de govern, ha estat també motiu de queixa dels electors. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Ramón García-Bragado, va reconèixer ahir que han rebut 105 reclamacions dels votants, 94 de les quals perquè la C no tenia prou visibilitat. El regidor va explicar que "permanentment" truca a les empreses que gestionen el procés (Indra i Scytl) per demanar-los explicacions davant els errors i per preveure noves incidències.

A preguntes dels periodistes, va dir: "La nostra satisfacció no és completa", però no va voler avançar si demanaran responsabilitats a les empreses. "El conjunt de la consulta serà analitzat", va concloure.