Público
Público

L'oposició rebaixa el to de satisfacció de Mas

El PSC contradiu les xifres del president

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'endemà de la seva cita a la Moncloa, Artur Mas va assegurar ahir que malgrat les urgències financeres per captar aquest any 11.000 milions d'euros en els mercats, el Govern 'no ha de tenir problemes per pagar les nòmines. Les pagarem, però la Generalitat té dificultats importants de tresoreria', va dir a RAC 1. El president va atribuir al Govern tripartit l''error' que l'Estat no tingui l'obligació de dotar aquest any el Fons de Competitivitat i pot esperar fins al 2013, fet desmentit pel PSC.

Joaquim Nadal, líder parlamentari del PSC, va reiterar la valoració 'positiva' de la reunió, malgrat els resultats 'modestos', i va contradir la interpretació del sistema de finançament. Nadal afirma que es fa una interpretació 'errònia i s'equivoca', i assegura que Catalunya hauria de rebre exactament 1.450 milions d'aquest fons enguany. 'No hi ha cap marge per al dubte'.

El dirigent socialista va oferir l'ajuda del partit en les negociacions amb l'executiu espanyol i ha apuntat que es podrien haver aconseguit més bons resultats. Joaquim Nadal ha ressaltat el 'bon' clima de la reunió i ha destacat que quan el Govern defuig el victimisme i opta per la negociació, s'obtenen resultats.

El líder ecosocialista Joan Herrera ha estat contundent. El dirigent d'ICV ha acusat el president Artur Mas d'haver adoptat una 'estratègia del segle passat, la del peix al cove' en lloc de 'defensar l'Estatut'. 'Un president català del segle XXI havia d'anar a Madrid a defensar l'Estatut o a parlar de les relacions Catalunya-Espanya, o del concert econòmic, però resulta que només hi ha anat per apuntar-se a l'estratègia del peix al cove', ha dit.

'Catalunya no va bé', ha dit el secretari general d'ICV. 'Hem vist una actitud molt antiga, la d'anar a demanar diners encara que en aquest cas perquè Catalunya s'endeuti, que és una cosa que hauria sorprès molt que el Govern de Zapatero hagués negat', ha assenyalat. Segons Joan Herrera, 'com a contrapartida, hi ha una acceptació passiva de la privatització de l'aeroport del Prat, i també una acceptació passiva de la bancarització de les caixes, a més d'un compromís de suports recíprocs al PSOE i a CiU a l'hora d'aprovar retallades en les polítiques socials'.

Per la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit tenir la sensació que CiU 'està lliurada a Madrid abans de començar' a negociar un nou model financer per a Catalunya i ha demanat 'fermesa'. 'Demanem a Artur Mas que, com a president de la Generalitat, parli clar i compleixi el compromís electoral de negociar un sistema fiscal més just', ha dit.

El PP de Catalunya va reaccionar en clau de política espanyola. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Cama­cho, ha acusat el president de ser el 'salvavides' de Rodríguez Zapatero, i d''allargar l'agonia' en donar-li suport. La presidenta del PPC ha dit que 'Catalunya i Espanya no sortiran de la crisi mentre hi hagi Zapatero'.