Público
Público

L'oposició recepta cohesió social per afrontar la crisi

Atacs al Govern per repetir la fórmula del 2011 malgrat la falta de resultats

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El rebuig dels partits de l'esquerra catalana als pressupostos del 2012 era esperat però tant el PSC com ICV-EUiA i ERC van incorporar matisos inesperats al seu no.

Sorprenent va ser la fermesa de Rocío Martínez-Sampere en la defensa de la posició dels socialistes. Després d'una àtona intervenció de Joaquim Nadal en la sessió de control, la responsable d'economia del PSC va culminar una intervenció on va contraposar la posició del seu partit tot enumerant els defectes dels pressupostos del seu antic professor, el conseller Andreu Mas-Colell. La diputada va ser explícita a l'hora de retreure al Govern, per enèsim cop, que prioritzi la contenció del dèficit a la creació de llocs de feina: 'S'equivoquen amb les prioritats, en fer retallades lineals en serveis bàsics, i en lloc d'aplicar cirurgia fina opten pel ganivet del pa'.

El PSC diu que no es retalla amb 'cirurgia fina' sinó amb el 'ganivet del pa'

En aquest sentit, la diputada socialista va qüestionar la manera com el Govern pretén generar confiança. 'El seu propòsit és que farem menys però pagant més', va dir, 'i en aquest camí, quina confiança es pot generar?'. Però la prioritat número u del PSC ahir era reivindicar la cohesió social com a valor prioritari en un moment en què 'hi ha més de 194.000 famílies en les quals tots els seus membres són aturats'. Per això, va afirmar que la retallada del pressupost en educació fins al 7,4% 'diu molt de la nul·la aposta pel futur d'aquest país'. En la mateixa línia, va recordar que el Govern ha deixat d'aportar fons per al pagament de guarderies als municipis, cosa que suposa 'una 'deslleialtat institucional'.

El grup parlamentari del PSC que va comptar amb la visita de Pere Navarro també va criticar la política fiscal que preveu tirar endavant el Govern d'Artur Mas i va lamentar que 'no es produeixen en la bona direcció', tot recordant 'la pujada del transport públic i com a contrapartida es redueix el servei', i tampoc ho és 'el copagament de medecines; a canvi, s'incrementen les llistes d'espera als hospitals'.

ICV: 'Quants aturats calen perquè vegin la inutilitat de l'austeritat?'

I també va ser notícia la contundent intervenció de Joan Boada, diputat d'ICV-EUiA, que va fer una crítica frontal de les receptes econòmiques del Govern i es va preguntar en diverses ocasions si hi ha 'vida intel·ligent' en l'executiu que presideix Mas.

Boada, tradicionalment un dels parlamentaris senglars més agressius de la cambra, va justificar aquesta acusació pel fet que el conseller Mas-Colell no ha canviat de rumb tot i que amb aquestes mateixes polítiques els indicadors econòmics van empitjorar en el primer any del Govern. 'A quina xifra d'aturats hem d'arribar perquè s'adonin de la inutilitat de les seves mesures d'austeritat?', es va preguntar.

Boada va negar enèrgicament que no hi hagi alternatives a aquests comptes i va arribar a preguntar-se en veu alta si Mas i Mas-Colell 'prevariquen' quan ho sostenen. El diputat ecosocialista va recordar que no existeix cap pla contra el frau fiscal, que a Catalunya suposa 16.000 milions d'euros cada any.

Per part d'ERC, el partit de l'esquerra que més ha fet per aprovar uns pressupostos que finalment el Govern sembla encaminat a pactar amb el PP, la decepció era ben evident. L'expresident del partit i líder parlamentari dels independentistes, Joan Puigcercós, va acusar CiU de preferir 'retallar fins a la inanició' les prestacions bàsiques dels catalans abans que encarar 'la confrontació amb l'Estat espanyol' per aconseguir la sobirania fiscal.

Puigcercós va afirmar que 'és legítim' que CiU ja hagi pactat dos pressupostos de la legislatura amb el PP, però va avisar que 'és d'una falta de realisme absolut pensar que el Govern de Mariano Rajoy tindrà una actitud lleial amb Catalunya'.

ERC va insistir que el seu projecte de pressupostos redistribuïa la càrrega financera 'perquè a Catalunya qui se sacrifica són les classes mitjanes i treballadores'.