Estás leyendo: Les corrides atien el foc

Público
Público

Les corrides atien el foc

Els taurins organitzen manifestacions improvisades després de la Fira de la Mercè

MARCEL SANROMÀ

Per segon cop en dos dies, ahir els defensors de les corrides de toros van protagonitzar una manifestació insòlita. Més d'un centenar d'afeccionats van desfilar des de la plaça de la Monumental fins al final de la Diagonal amb un torero a les espatlles per protestar contra la prohibició de les corrides de toros a Catalunya.

La Monumental va viure ahir a la tarda la darrera corrida de les tres que tradicionalment se celebren durant les festes de la Mercè. En acabar, els aficionats van treure sobre les espatlles el torero català Serafín Marín i així el van portar fins a l'hotel de Diagonal Mar, on s'allotjava, mentre un cotxe dels Mossos d'Esquadra els obria camí una vintena de metres per davant i dos furgons els seguien de prop. Els taurins van acompanyar la desfilada amb càntics de "Catalunya és taurina", "Serafín, Serafín" i, fins i tot, "Parlament, dictadura". La mateixa operació s'havia produït la tarda anterior, la de dissabte, quan un grup de taurins va treure sobre les espatlles el torero Morante de la Puebla i el van dur fins al mateix hotel.

Els aficionats treuen Morante de la Puebla i Serafín sobre les espatlles

Hores abans, mentre els assistents esperaven que la Monumental obrís les portes, un grup d'unes quinze persones es van situar davant la plaça de toros, a l'altra banda del carrer Marina, i des de les quatre de la tarda van repetir consignes antitaurines. Per fortuna, la protesta va transcórrer sense incidents, a diferència del que va passar dissabte, quan els assistents es van enfrontar amb els manifestants, i van haver d'intervenir-hi els Mossos d'Esquadra.

Els líders dels dos partits polítics que amb més fermesa s'han oposat a la prohibició dels toros, el PP i Ciutadans, van ser presents a la prèvia de la corrida. Abans d'assistir-hi, Alícia Sánchez-Camacho va criticar CiU per haver actuat de manera "hipòcrita", en donar suport a la prohibició de les corrides i, en canvi, votar a favor del blindatge dels correbous. També va rebre el PSC, del qual la líder popular va assegurar que han estat "covards" per haver accedit a la prohibició de les corrides de toros sota "les pressions d'ERC".

El PPC condiciona els possibles pactes a la revocacióde la prohibició

A més, Sánchez-Camacho va anunciar que el PP de Catalunya farà "tot el que estigui a les nostres mans" perquè continuïn les corrides. En declaracions a l'agència Efe, Camacho havia assegurat hores abans que, de fet, aquestes intencions es farien patents a l'hora d'acordar possibles pactes després de les eleccions del proper 28 de novembre. La líder popular va sentenciar que "condicionaré qualsevol pacte postelectoral a la revocació de la prohibició". Per la seva banda, Albert Rivera, líder de Ciutadans, va reconèixer que era el primer cop que trepitjava una plaça de toros i va defensar que "a Catalunya no es prohibeixi cap espectacle".

Tot i que ahir no hi va haver problemes, l'ambient continua sent tens. Dissabte, segon dia de corrides per la Mercè, els moments previs a la corrida van acabar amb aldarulls. Les protestes del mateix grup que ahir es manifestava van enervar els assistents a la corrida, que van voler agredir-los i van provocar la intervenció dels Mossos d'Esquadra. Per si de cas, ahir a la Monumental hi havia fins a quatre cotxes i un furgó de la Guàrdia Urbana, un cotxe dels Mossos d'Esquadra i també un furgó, els cinc ocupants del qual es van dedicar a controlar els protestants antitaurins.

El passat dia 22, el Parlament va aprovar, amb una aclaparadora majoria, una proposició de llei impulsada per CiU que ha blindat els correbous, una pràctica amb molts seguidors a les Terres de l'Ebre, però criticada i denunciada pels animalistes. A la Plataforma Prou, impulsora de la ILP contra les corrides, se li ha criticat sovint que no s'afegís a la proposta la prohibició dels correbous. La plataforma, però, respon que no ho van fer perquè Catalunya "encara no compta amb una majoria necessària per prohibir els correbous". Va quedar palès.