Público
Público

Les Corts lliura l'última batalla del Miniestadi veïns critiquen les presses del Miniestadi

La requalificació dels terrenys del Barça es tanca amb divisions

JORDI MUMBRÚ

El pla de requalificació dels terrenys esportius que el FC Barcelona té a les Corts s'arrossega des de fa més de 12 anys i tot fa indicar que es tancarà en breu, però amb una part molt important dels veïns en contra. Reunions, exposicions, al·legacions i audiències públiques no han estat suficients perquè l'ajuntament tanqués un acord amb el Barça i, al mateix temps, fos capaç de convèncer els veïns i la resta de partits. Ahir es va esgotar una de les últimes possibilitats, en forma d'audiència pública, que va acabar amb insults i retrets. Un dels punts que més ha indignat els veïns és la pressa que sembla tenir l'ajuntament per tancar aquest projecte durant el ple de divendres, quan només faltaran 17 dies perquè se celebrin les eleccions al Barça i canviï la junta directiva. Aquesta pressa espanta els veïns, que després de tant de temps negociant prefereixen anar més a poc a poc perquè temen que el Barça utilitzi el Miniestadi per fer el seu propi pelotazo.

El Barça va començar a negociar aquest projecte amb l'ajuntament quan Josep Lluís Núñez n'era el president. L'objectiu del pla era canviar la qualificació dels terrenys del Miniestadi i el seu entorn per convertir-los en urbanitzables i permetre que s'hi facin pisos. Aquesta operació comportarà un important benefici econòmic per al Barça, que compensarà la ciutat cedint diferents terrenys perquè s'hi facin equipaments socials. Els solars que el Barça donarà són a les Corts, a Gràcia i a Montcada i Reixac.

Els veïns critiquen les presses per tancar l'acord abans del Ple

Però els veïns creuen que l'acord és injust i perjudica el districte de les Corts i la ciutat en general. La cinquantena de veïns que ahir van assistir a l'audiència pública que es va celebrar a la seu del Departament d'Urbanisme volien queixar-se i ho van aconseguir per un procés de participació que consideren insuficient.

L'audiència pública amb els veïns va acabar amb insults i retrets

Només començar l'acte,­ quan el tècnic municipal va parlar dels beneficis que el projecte comportaria per a les Corts, els veïns es van encendre i van començar a cridar: "Menteixes més que parles", li va cridar un d'ells. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, que jugava a casa, es va aixecar i va amenaçar els veïns de suspendre l'exposició si no es respectava el silenci. A canvi, García-Bragado els va assegurar que després del tècnic seria el torn dels veïns i els polítics aguantarien "estoicament". Davant d'aquesta promesa, els veïns van callar i van esperar. Torn de preguntes. I es va obrir el foc. Els veïns van criticar les presses d'última hora, l'anul·lació de les al·legacions dels veïns sense donar explicacions i algú fins i tot els va pronosticar que amb tanta requalificació acabarien com els imputats pel cas Pretòria. Moltes de les intervencions acabaven amb aplaudiments. La presidenta de l'Associació de Veïns de les Corts, Adela Agelet, que ha portat el cas als jutjats, va recordar que l'alcalde Jordi Hereu, quan era regidor del districte de les Corts, es va comprometre a "recollir l'opinió dels veïns" i, segons va dir, no ha estat així.

García-Bragado, que responia com podia les acusacions dels veïns, va assegurar que el pla no s'aprova amb presses: "Fa molt de temps que estem amb aquest tema i s'ha debatut molt. És un pla excel·lent per a la ciutat i cal aprovar-lo", va considerar. El tinent d'alcalde també va afegir que "s'ha d'aprovar el projecte sense reobrir les negociacions amb una altra junta", per no haver de tornar a començar. Encara no està clar què passarà amb aquest pla després de les eleccions al Barça. Alguns dels candidats s'hi han referit, però pocs han dit si el troben positiu o no. Un d'ells ha estat Santi Salvat, que ja s'ha reunit amb els veïns per dir-los que ell frenarà el pla.

Durant el ple de l'ajuntament que se celebrarà divendres s'aprovarà provisionalment el pla, però encara caldrà que la subcomissió d'Urbanisme li doni el vistiplau, ja que el projecte necessita una modificació del Pla General Metropolità (PGM). Amb tots aquests processos "hi podrà haver petites variacions, però seran mínimes", va assegurar en declaracions a Públic la regidora del districte, Montserrat Sánchez. La regidora va defensar l'acord amb el Barça i va rebutjar que es tracti d'un pelotazo: "No ho és en absolut! Es tracta d'una cessió gratuïta de sòl i el Barça haurà de pagar 30 milions d'euros per comprar dos terrenys, que després cedirà a l'ajuntament". Sánchez també va dir que "alguns veïns ho veuen com una pèrdua, però no es perd res, perquè allò no és nostre".

El director general del FC Barcelona també es va referir a l'acord i va destacar que els diners d'aquesta operació "no es destinaran a comprar jugadors", sinó que serviran "per millorar el patrimoni de l'illa de l'estadi". Olivé va dir que encara queda un llarg termini per aconseguir les aprovacions necessàries i va recordar que, pel mig, hi ha les eleccions catalanes. "A partir d'aquí, el club valorarà la situació i decidirà quines són les seves prioritats", va dir Olivé.

Per aprovar el projecte de requalificació, el grup municipal del PSC ha hagut de renunciar a pactar amb ICV, el seu soci de govern, i buscar el suport de CiU, que és el principal partit de l'oposició. Amb els vots del PSC i CiU n'hi ha prou perquè el ple de divendres aprovi, provisionalment, el projecte del Barça.

ICV i el PP, en canvi, hi votaran en contra ja que consideren que el nombre de pisos que es deixarà fer al club blaugrana és massa elevat i portarà efectes negatius al barri. Els ecosocialistes també s'oposen que una part dels terrenys que el Barça donarà a l'ajuntament estiguin a Montcada i Reixac, ja que, segons consideren, haurien d'estar "com a mínim" dins de la ciutat.

L'únic dubte de cara al ple és ERC. Per donar el seu sí al projecte, ha posat dues condicions indiscutibles: que s'indemnitzi els propietaris del Bowling Pedralbes (que perdran el seu negoci) i que guanyi qui guanyi les eleccions a la presidència del FC Barcelona es respectarà l'acord signat. Fins divendres, el dia del ple, no se sabrà l'acord final del projecte. D