Público
Público
Únete a nosotros

Les detencions creixen un 30% a Barcelona

La degana de Barcelona diu que el registre de faltes "no té sentit jurídicament"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

En els primers tres mesos d'aquest any, els detinguts han augmentat un 30% respecte al mateix període de l'any passat. La policia ha detingut 5.437 persones i ha enviat 860 estrangers a centres d'internament. Aquestes dades, que estan recollides en la memòria 2009 dels jutjats de Barcelona, van ser presentades ahir per la degana del col·lectiu, Maria Josep Feliu, que va explicar que la xifra de furts i robatoris va augmentar l'any passat a la capital catalana. De fet, hi va haver un 22% més de furts que l'any 2008.

Feliu va negar que la crisi justifiqui l'increment: 'No es tracta del furt famèlic [per necessitat] sinó de bandes organitzades'. I, en canvi, va explicar que si els robatoris no pugen tant és perquè els delinqüents saben que 'tenen més conseqüències', és a dir, més probabilitats d'anar a la presó.

En aquest sentit, la degana també va criticar el registre de faltes ja que, segons el seu parer, un cens d'aquest tipus 'no té sentit jurídicament'. Feliu va afirmar que no li consta que el registre estigui en construcció i que 'els jutges no envien a cap registre una condemna per una falta'. Fonts de la conselleria de Justícia van assegurar ahir a Públic que el cens existeix i que qualsevol jutge podrà accedir-hi a través del sistema informàtic que tenen a la seva disposició.

Maria Josep Feliu també va puntualitzar que encara que els jutges tinguin constància que un delinqüent acumula diverses condemnes per una falta de furt, no podran fer res per convertir aquestes faltes en un delicte. A més, va dir, en cas que servís d'alguna cosa, només faria que els delinqüents marxessin del territori barceloní per actuar en altres zones catalanes.

La degana va especificar que l'única eina que s'ha demostrat efectiva contra la reincidència és la col·laboració entre fiscalia i Mossos. Si aquests, en contacte amb els fiscals, esperen que un infractor acumuli tres detencions per un furt abans de passar-lo a disposició judicial, llavors el jutge, amb la nova reforma legal, podrà imputar-li un delicte.