Público
Público

Les obres compliquen la tornada

El 35% dels treballs d'estiu a Barcelona continuen i compliquen el retorn a les escoles

JORDI MUMBRÚ

Gairebé 240.000 nens barcelonins comencen o tornen avui a l'escola. Per molts d'ells serà un dia difícil i ple de reptes. Però no seran els únics. Els pares i les mares que decideixin acompanyar-los en cotxe es trobaran amb alguns carrers que han canviat de direcció, obres que limiten la circulació i retencions que posaran a prova la seva paciència.

Durant aquest estiu, Barcelona ha aprofitat el descens de la circulació per començar noves obres de tot tipus i n'ha acabat el 65%. La resta continua. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar ahir en una roda de premsa que la ciutat "està preparada" per tornar a la normalitat després de les vacances i va pronosticar que "l'impacte a la via pública serà menor en relació amb altres anys".

Però als mesos de setembre a Barcelona hi acostuma a haver més trànsit que un mes normal, ja que molts pares i mares opten per acompanyar amb cotxe els seus fills els primers dies d'escola. Els centres educatius i les obres estan repartits per molts punts de la ciutat, però és a Sarrià-Sant Gervasi on n'hi ha més i on està previst que els pares i mares acabin abans amb la seva serenor.

El principal punt negre, segons fonts municipals, serà l'entorn de la plaça d'Alfons Comín, on s'ha canviat el sentit de diferents carrers i l'accés n'ha quedat molt limitat. Aquesta obra ha d'acabar aquesta setmana i la resta ho faran després de les Festes de la Mercè, segons va informar ahir l'alcalde. Moltes intervencions d'estiu que s'estan fent són per adequar la ciutat a les noves infraestructures (com l'alta velocitat) i també en molts casos per tornar a asfaltar els carrers de Barcelona. En total s'ha renovat la pavimentació en 149.744 metres quadrats de vials.

En comparació de la xarxa de transport públic de l'any passat, el nou curs escolar començarà amb 14 quilòmetres més de metro i 15 estacions noves, gràcies a la prolongació de les línies 2 i 5 i a la inauguració d'alguns trams de les línies 9 i 10.

Els que també notaran la tornada a l'escola seran els agents de la Guàrdia Urbana, que tornen de vacances amb molta més feina. Ja tenen preparat un dispositiu per facilitar la fluïdesa de la circulació a l'entorn de les escoles i també el que anomenen l'Operació tardor, que consisteix a endurir la vigilància i els controls. Segons fonts de la Guàrdia Urbana, molts conductors es relaxen durant les vacances i obliden algunes normes viàries.

Durant aquest setembre els agents prestaran especial atenció als conductors que parlin pel telèfon mòbil mentre circulen, als que no portin cinturó de seguretat i als que condueixin sota els efectes de l'alcohol o la droga, entre d'altres infraccions.

La Guàrdia Urbana, per facilitar la circulació, també vetllarà perquè no s'estacioni en doble fila o perquè no se circuli pel carril bus o pels destinats a les bicicletes.