Público
Público

Les platges catalanes viuen un estiu sense gaires meduses

Enguany els animals no seran una amenaça

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Catalunya preveu un estiu sense gaires meduses. Aquest és el diagnòstic de dos organismes, el Projecte Medusa de l'Agència Catalana de l'Aigua i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, que vaticinen un juliol i agost amb una presència inferior d'aquests animals gelatinosos a les platges.

Les dues entitats pronostiquen que només hi haurà petits episodis de meduses que afectaran les platges de Roses, Barcelona, Sitges i Torredembarra, i les de la comarca del Maresme. Les aparicions d'aquests animals aquàtics, perillosos per les seves picades, no s'espera que durin més de tres dies ni que siguin gaire freqüents durant el que resta d'aquest mes i l'agost.

El responsable del Projecte Medusa a Catalunya, Joan Maria Gili, va assegurar que els episodis més greus pel que fa a presència de meduses a les platges van ser entre el febrer i el març, i que la idea que la presència d'aquests animals a les platges catalanes va en augment és fals.

Gili també creu que espècies perilloses de medusa, com la caravel·la portuguesa, no arribaran a les costes de Catalunya, tot i que sí que han arribat a les platges d'Alacant. Les espècies més freqüents al litoral català són la Pelagia noctiluca, que prové d'aigües oceàniques, la Rhizostoma pulmo, la Cotylorhiza tuberculata i l'Aurelia aurita, aquestes típiques del litoral mediterrani.

Fa una dècada cada any no hi havia meduses, però els canvis climàtics han afavorit que la presència d'aquestes espècies sigui habitual i, fins i tot, que siguin presents a les platges durant tots els mesos de l'any.

Dacha Atienza, investigadora del CSIC i del Projecte Medusa, va explicar que l'any passat va ser un cas anormal en aquesta nova tendència de presència de meduses a les costes catalanes, ja que a partir del juliol van aparèixer poc a les platges de Catalunya. Fins i tot, molts dies no se'n van detectar.

Aquesta situació, explicava Atienza, és fruit de l'aparició d'una altre animal semblant a la medusa que consumeix molt de plàncton, que és del que s'alimenten les meduses. Això va provocar que n'hi hagués menys. Aquesta espècie es va detectar primer a Israel i després a Catalunya. Aquest any s'ha tornat a detectar a les costes d'Israel, tot i que, de moment, aquí no.

Per evitar la proliferació de meduses, el Projecte Medusa intentarà reproduir artificialment el substrat marí on dipositen els pòlips que s'han de convertir en meduses adultes. El substrat artificial després es retirarà, i així se'n tallarà la reproducció. Aquesta pràctica es provarà el 2011 a Badalona.