Público
Público

Les sales alternatives obren a ritme de dansa

El teatre de petit format s'enfronta amb optimisme a una altra temporada en què haurà de superar la crisi

TONI POLO

Encara que algunes no han abaixat el teló durant l'agost o ja l'han apujat fa setmanes, les sales alternatives de Barcelona inauguren oficialment la temporada 2010-2011 al ritme de la dansa i convençudes de superar, un any més, la crisi. Després de les presentacions del Lliure (que també comença el curs amb les coreografies de Belmonte, de Gelabert-Azzopardi i amb el retorn a Gràcia), les sales del Grup Focus i la imminent del TNC (divendres), ahir van presentar temporada la Beckett, que obrirà amb Lemon 5 de la companyia Raravis, amb coreografia de Rosa Muñoz i el Tantarantana, que ho farà amb vuit propostes del seu cicle de dansa.

Julio Álvarez, director artístic del Tantarantana, ha confeccionat una programació molt estudiada: 'Volem obrir un debat amb els espectadors, que comparteixen les històries properes que s'escenifiquen'. Álvarez considera que el teatre 'és el món de les emocions en directe, per això guanya adeptes en èpoques de crisi, perquè surten emocionalment enriquits'. És la solució que han trobat aquestes sales per esquivar la conjuntura econòmica. Els números del Tantarantana, que la temporada passada va recaptar un 10% més que l'anterior, ho certifiquen.

Les temàtiques actuals, properes i quotidianes a les quals es refereix Álvarez són comunes a totes les sales alternatives. La Beckett va presentar ahir la seva programació fins al desembre com un espai 'amb voluntat de crear', seguint la filosofia de la casa. 'La nostra sala esdevé un aparador per a companyies que no troben on estrenar a Barcelona', va dir Toni Casares, director artístic de la Beckett. Un exemple és la Agrupación Señor Serrano, que presentarà els seus dos darrers treballs, i la companyia valenciana El Pont Flotant, que acaba de triomfar a Tàrrega.

Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso (El alma se serena) o Marta Gil Polo (Edip Rei del Pop) són alguns dels noms que desfilaran pel teatre de Gràcia. La primera producció pròpia de la Beckett serà Bashir Lazhar, de la quebequesa Evelyne de la Chenelière, sobre un exiliat algerià al Quebec. 'Es tracta de gent que s'implica en una problemàtica actual amb el seu tea­tre', va comentar Casares.

Grans noms com Manuel Dueso o Mercedes Sampietro passaran també per La Muntaner, que presentarà la temporada dilluns que ve. La sala obrirà el 22 d'aquest mes amb una sàtira social que ja s'ha estrenat a València amb la consegüent polèmica: La doña, el último tango de una alcaldesa, en què el televisiu Tonino es converteix en la màxima regidora de València, Rita Barberà.

Al Teatre del Raval, l'aposta per obrir el curs, just abans de la Mostra de Teatre (a l'octubre), és una versió de la novel·la de l'escriptor italià Alessandro Baricco Novecento, la història d'un pianista gairebé màgic que va néixer i viure en un trans­atlàntic. La Versus i el Gaudí es mantindran fidels a la creació contemporània i musical.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias