Público
Público

"Les vacances d'estiues fan massa llargues"

Els centres de primària i secundària obren les portes una setmana abans

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Són dos quarts de nou del matí a l'escola Ramon Llull de Barcelona. L'Alba i la Maria arriben amb els seus pares i, en veure's, corren emocionades a abraçar-se quan es troben a la porta del centre. Després de tres mesos de vacances toca tornar a la normalitat, i els pares ho agraeixen.

Ana Mª Gimeno acaba de deixar la seva filla Ariadna a la classe de sisè. 'Ja teníem moltes ganes que comencés el curs, i ella també, les vacances es fan massa llargues', comenta, mentre fa petar la xerrada amb altres pares a l'entrada del centre. 'Ja tornem a ser aquí, per fi!', exclama un d'ells.

Tothom té ganes de començar, però els pares se senten alleujats pel canvi

Alguns pares arriben gairebé corrent amb els nens agafats de la mà, els deixen al pati i marxen a treballar de seguida. La majoria aproven que s'hagi avançat una setmana l'inici del curs escolar, encara que pateixen per com s'organitzaran quan arribi la setmana blanca. 'Em sembla bé que s'hagi avançat una setmana, però no que ens la posin després', comenta Raquel Juanpere, mare de dues nenes de 2n i 6è curs.

El pati de l'escola s'omple de nens i nenes que no paren, fins que els pares els van portant de mica en mica a les aules. Al porxo de l'entrada penja un cartell amb la llista dels llibres de text del curs, i al costat un altre que indica les famílies que han sol·licitat una ajuda econòmica per adquirir-los.

Uns quants pares fan cua a secretaria per fer diversos tràmits, com les ajudes per als llibres de text, i el director del centre no para quiet, atenent les famílies que acaben d'arribar i que encara no saben on han de portar els seus fills.

'El primer dia és clau per posar les normes de l'any', explica una mestra

Tocades les nou, tots els alumnes ja són a l'interior de les aules. 'Ara comencem nos­altres les vacances, almenys fins a dos quarts de cinc som lliures', diu amb un somriure Francisco Guzmán, que acaba de deixar el seu nét a les aules del tercer pis.

A la classe de 3r A, María del Rosario, la Charo, dóna les primeres instruccions del curs als alumnes. Després de les presentacions pertinents, els nens han de marcar els llibres i les llibretes que utilitzaran al llarg de tot l'any. 'Totes les etiquetes han de portar el vostre nom i cognoms, el curs i el nom de cada assignatura. Una etiqueta per al llibre i una per a la llibreta', explica als alumnes, que s'esforcen a seguir les indicacions de la professora. 'Profe, com et deies?', pregunta un d'ells a la Charo. També és dia de presentacions, tant del professor com dels nous companys que s'incorporen a les classes.

Fora de les aules, a l'hora del pati, l'energia dels petits es desborda

'El primer dia és clau per posar les normes que han de seguir, que tots facin el mateix, és bàsic per al funcionament de la classe durant la resta de l'any', explica Charo. Les portes de les classes es queden obertes, perquè encara fa calor. A l'aula del costat, el professor de 3r B omple l'horari de les classes a la pissarra.

Mentrestant, els més petits ja són fora, al pati. Els nens i nenes de P4 tenen el primer torn d'esbarjo a les deu del matí. Fora de les aules, l'energia dels petits es desborda, i inunden el pati de crits, rialles i corredisses.

N'hi ha que juguen perseguint un altre, que no es deixa atrapar mentre no para de riure; un altre grup fa curses amunt i avall amb motos de joguina, una pila de nens persegueixen esperitats una pilota groga que va boja, hi ha nenes que fan la croqueta al terra i d'altres que juguen a la xarranca, que està pintada al terra... Òbviament, és inevitable que alguns acabin xocant entre ells, però de seguida s'aixequen i continuen. Ningú segueix cap lògica en el joc, simplement gaudeixen del pati plegats. Un any més.