Estás leyendo: Lleida a cara descoberta

Público
Público

Lleida a cara descoberta

Els carrers mostren una gran varietat de vels, però no es veuen dones amb la cara totalment tapada

MERCÈ MARCH

El dissabte al matí és dia de mercat a Lleida. Entre la multitud, la presència de dones musulmanes a les parades de fruita i verdura és constant. Cap d'elles porta burca o nicab. Comprant albergínies i carbasses, en un grup de dones magribines hi ha l'Amina, que duu un hijab, i la seva amiga Hanan, amb un mocador al cap que penja sobre l'espatlla. "Ho veiem bé", diuen de la decisió de l'ajuntament de prohibir el vel integral als locals municipals, "però no podem parlar per totes", admeten altres.

Hi ha dones que porten un xador llarg fins als peus, i n'hi ha que duen una capa que s'estén fins a la cintura. Però cap amb el rostre tapat. Demanen respecte per la vestimenta, però es desmarquen del vel integral. Samira El Ansari, de l'associació cultural Ibn Batuta, defensa que "no es pot entrar en un lloc sense mostrar qui ets, perquè hi pot haver gent que s'amagui darrere el vel".

El carrer del Nord acull el principal oratori musulmà de la ciutat de Lleida. En una de les cantonades hi ha la llibreria Hazm, de textos principalment àrabs, que regenta Said. Ell pertany a la junta de la mesquita, però precisa que "correspon a l'imam parlar d'això". Com fan la majoria dels homes que despatxen a la carnisseria o al basar que hi ha en aquest carrer, ell també assenyala "que se'ls tergiversa". Entre el corrent salafista que professa l'imam Houzi, el debat deriva més en termes de religió i de política que no pas en una qüestió d'igualtat home-dona.

El portaveu de la mesquita, Hussein Kouitane, assegura que a Lleida només hi ha sis dones que vesteixen nicab i que no n'hi cap que dugui burca. Kouitane afirma que ningú les obliga a fer-ho, sinó que "és la seva fe, que s'ha incrementat". Però des de l'associació magribina Atlas, Omar Charab, a més de discrepar sobre el nombre total de dones que porten el rostre cobert, manté que són dones "influïdes" pels seus marits, que pertanyen a la junta de la mesquita.

Avui, l'Assemblea Municipal de les Religions de Lleida, que agrupa els líders religiosos d'una vintena de creences, es reunirà i parlarà sobre el vel. La moció que va aprovar l'Ajuntament de Lleida figura a l'ordre del dia.