Público
Público

Lleida torna a tancar la mesquita de la polèmica

L'alcalde assegura que la clausura pot ser gairebé definitiva

MERCÈ MARCH

Per segona vegada en dos mesos l'Ajuntament de Lleida ha decretat el tancament cautelar de la mesquita Ibn Hazn, situada al carrer del Nord, per superar l'aforament del recinte. Però en aquesta ocasió, segons va dir ahir, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, no descarta que el tancament sigui "més llarg o fins i tot definitiu" en espera d'estudiar les al·legacions que presenti la junta de la mesquita.

Els representants del lloc de culte musulmà van anunciar ahir mateix que entregaran les al·legacions dins del termini legal de quinze dies. La crònica d'un tancament que semblava anunciat es va consumar ahir a tres quarts d'una, quan agents de la Guàrdia Urbana van posar el cadenat al pany d'aquest oratori situat als baixos d'un immoble que abans servia d'aparcament, en compliment del decret municipal.

El precinte i la suspensió provisional de l'activitat a la mesquita són fruit de la resolució del darrer expedient obert el passat diumenge 6 de setembre quan la policia local va constatar que a l'interior del recinte hi havia 612 persones, tres vegades més de les 240 que s'hi permeten. Per l'equip de govern del consistori això va suposar l'incompliment del compromís, adquirit pels responsables d'aquesta comunitat musulmana, de controlar-hi l'accés i impedir superar el nombre de fidels permesos.

Aquest compromís va ser clau, el passat dia 9 d'agost, per autoritzar la reobertura de l'oratori arran del primer tancament provisional, també per un excés d'aforament, dinou dies abans, quan es va encabir unes 1.200 persones a l'interior del recinte.

L'imam, Abdelwahab Houzi, va insistir ahir que aquest segon expedient arriba perquè hi ha haver "un malentès" en el recompte de la guàrdia urbana. Un cop executat el nou tancament, Houzi va afirmar que els agents "comptaven de lluny" i que els encarregats de la mesquita tenien problemes per evitar "molestar la gent a la via pública en no deixar entrar-hi", i, per tant "hi ha gent que esperava al carrer per entrar-hi que també van ser comptats".

L'imam va apel·lar a l'ajuntament perquè "entengui que han de resar les cinc oracions diàries" i va assegurar que aquest problema "no es tornarà a repetir" ja que molts temporers musulmans ja han marxat, en acabar la campanya de la recollida de la fruita en moltes zones del Segrià.

Fonts de l'ajuntament asseguren que el procés iniciat arran d'aquesta segona infracció "serà llarg i complicat" perquè "hi ha hagut una reincidència" i s'hi afegeix "l'incompliment de la proposta que ells mateixos van presentar en les al·legacions en el primer expedient de tancament".

L'Ajuntament de Lleida ha esperat que s'acabés el període del ramadà amb prop de 3.500 fidels en el prec que es va celebrar divendres passat al pavelló Blau dels Camps Elisis per decretar aquest nou tancament.

Els gestors de la mesquita del carrer del Nord han demanat formalment una reunió amb responsables municipals per mirar de trobar una solució. Mentrestant, l'imam va decidir celebrar les oracions del migdia i la tarda en un descampat dels Camps Elisis, on van assistir poc més d'una trentena de fidels musulmans.