Público
Público

Un llibre amb gust de Barceloneta

Els cuiners del Suquet de l'Almirall presenten Cuina marinera', llegat històric de la gastronomia mediterrània i catalana

TONI POLO

'Anar a la llotja de Cambrils i acabar amb uns quants pescadors a la barca, sopant el peix no venut, prenent bon vi i cantant...'. De vivències com aquesta que explica Quim Marquès va sortir un llibre. Amb Manel Marqués, ni germà ni familiar però company als fogons del Suquet de l'Almirall, històric restaurant de la Barceloneta, el Quim va posar fil a l'agulla a la cullera, si més no i van esprémer la saviesa transmesa pels pescadors de tot el litoral català i ens han servit un suculent recull de l'essència de la cuina marinera: Cuina marinera. Les millors receptes de peix d'ara i de sempre (Columna).

Es tracta d'un llibre de receptes, d'acord. Però al darrere hi ha moltes coses més. 'Hem estat dos anys recorrent la costa catalana de punta a punta', explica el Manel. I encara més, perquè hi ha plats d'ultramar: 'Totes les receptes amb productes arribats d'Amèrica ho són: el cacau, els pebrots... però s'han convertit en una tradició plenament catalana', explica Quim Marqués. El menú amb el qual han volgut plasmar tota la catalanitat i tota la mediterraneïtat de la seva cuina, però, és molt més variat: garoines amb botifarra negra i pa amb tomàquet, xatonada, amanida de ratjada, tomàquet i oli mediterrani, sipionets amb xocolata, suquet calero, pollatre amb llagosta, músic amb moscatell.

Quim i Manel Marqués han recorregut tot el litoral gastronòmic català

Amb el Manel tancat a la cuina, el Quim fa els honors a la sala. S'interessa pels convidats, els cuida i xerra, sobretot xerra amb els amics. No para quiet. Parla amb Fer­mí Puig, s'aixeca i entra a la cuina per veure en quin punt estan els sipionets i presenta amb timidesa però amb orgull cada plat que ha ideat: 'Són receptes 100% marineres i 100% catalanes', assegura el Quim. I 100% de la Barceloneta, si volem filar més prim. Des dels anys seixanta, quan es van anar popularitzant els xiringuitos a peu de platja en una ciutat d'esquenes al mar, el barri pescador s'ha mantingut, tot i els enderrocs dels preolímpics noranta, com a memòria gastronòmica de la tradició marinera. El Suquet n'és un dels millors exemples.

Entre els presents, el padrí i autor de l'epíleg del llibre, Fermí Puig, que va parlar del llegat històric que suposa aquesta edició; el conseller de Ramaderia i Pesca, Joaquim Llena; algun pescador, membres de l'autoritat portuària, periodistes...

Els cuiners han plasmat tota la saviesa dels pescadors més humils i autèntics

No es pot dir, però, que no hi falta ningú. Qui va gestionar, amb confiança i simpatia, la comentada trobada amb aquells pescadors del Vendrell no hi era. Jordi Estadella, presentador, comunicador, periodista, gurmet, humorista, Tito B. Diagonal, va morir el passat 1 de maig sense veure sortir dels fogons l'obra en què tant va col·laborar: 'Hi va contribuir aportant bibliografia i els seus coneixements, que eren molts', escriuen a la carta del menú per a l'ocasió els xefs Marqués. 'Amb ell vam compartir més d'un àpat a casa d'amics comuns, gent de mar i moltes xerrades i sobretaules sobre la cuina marinera de casa nostra'. Entre els dibuixos que van deixar com a record tots els famosos i, en molts casos, reincidents visitants de la casa (de Woody Allen a Pocholo Martínez-Bordiú, de Lou Reed i la seva Laurie Andersson a Jean Paul Gaultier), penja ara una placa en memòria de l'il·lustre Estadella.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias