Público
Público

El manteniment del Tibidabo va canviar de mans feia 17 dies

L'alcalde reconeix que els controls «no van ser suficients» i diu que vol arribar fins al final

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'Ajuntament de Barce-lona va canviar l'empresa responsable del manteniment de les atraccions del Parc del Tibidabo el dia 1 de juliol, només 17 dies abans que es produís l'accident del Pèndol, que va provocar la mort d'una noia de 14 anys i va ferir tres adolescents més. Dissabte a la tarda, uns treballadors del parc van advertir 'un soroll estrany' i van avisar els responsables de manteniment. L'atracció va estar aturada durant 10 minuts i l'operari la va inspeccionar i va donar-hi el seu vistiplau. Després es va reobrir. Tres hores i mitja més tard, a causa d'un problema a l'ancoratge, segons les primeres hipòtesis, es va produir la tragèdia.

Des de feia sis anys, l'empresa responsable del manteniment era Copisa, però al juny passat se li va adjudicar a Spie Ibérica de Mantenimiento y Montajes SA, una companyia de l'Hospitalet de Llobregat que des del mes de març gestiona també el manteniment del Palau de la Música Catalana. Segons va explicar ahir a Públic la directora del parc i regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta, 'el 50% de la anterior plantilla es va subrogar' i va continuar treballant amb un nou contracte. Entre ells hi hauria també els encarregats de revisar l'atracció del Pèndol. Fonts municipals van explicar que, després d'analitzar les ofertes de sis empreses diferents durant el concurs públic, van optar per Spie perquè era 'clarament la millor en la majoria d'aspectes'. La mateixa font va confirmar que no era la més econòmica. De fet era la segona més cara.

La nova empresa adjudicatària no va voler fer ahir cap declaració, però van emetre una nota assegurant que van complir 'escrupolosament i de manera rigorosa' amb les tasques de control. Els responsables de l'altra empresa implicada, la italiana Fabbri, que es va encarregar de la fabricació i instal·lació del Pèndol fa quatre anys, van venir ahir a Barcelona per reunir-se amb l'alcalde i col·laborar a aclarir els fets.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també es va reunir ahir amb la direcció del parc d'atraccions del Tibidabo. En acabar va comparèixer davant dels periodistes i va assegurar que l'ajuntament és 'el primer interessat a arribar fins al fons de la qüestió'. Hereu va dir que les atraccions havien passat més controls dels que s'exigeixen, però, segons va lamentar, 'és evident que no ha estat suficient'. Ahir mateix l'alcalde va encarregar una nova investigació independent al Col·legi d'Enginyers Industrials.

A més de les conclusions que puguin aportar els enginyers, actualment hi ha en curs una investigació judicial i una altra d'interna del mateix parc. El Parc del Tibidabo només va obrir una àrea del parc, el Camí del Cel, però demà ja tornarà a obrir de nou les seves portes.

Mentre l'alcalde es reunia amb la direcció del parc, els partits de l'oposició van aprofitar per expressar el condol a les famílies afectades i per demanar que es destinin tots els esforços en la investigació dels fets. El president del grup de CiU, Xavier Trias, va ser el més dur: 'El parc d'atraccions del Tibidabo és propietat de l'Ajuntament de Barcelona, de manera que tot el que passi és la seva responsabilitat'.