Público
Público

Mas- Colell adverteix de més retallades en els sous dels funcionaris

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La renúncia dels membres del Govern a cobrar la paga de Nadal podria no ser únicament una demostració per al sector mèdic. Unes afirmacions del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, van servir per alertar la resta de treballadors de la Generalitat que la mesura és ampliable. No va concretar més, però l'avís per a navegants va ser tan evident com la resposta dels sindicats, que no han rebut cap proposta en aquest sentit però que, si es produeix, mantindran una posició bel·ligerant.

'Tenim un sistema públic sobredimensionat i més val que tots els treballadors públics fem un esforç individual', va assenyalar en una entrevista a TV3 Mas-Colell, després de ser preguntat sobre la possibilitat de traslladar la mesura a la resta de la funció pública. Unes hores més tard, al Parlament, va assegurar que no hi ha res sobre la taula i que 'qualsevol mesura' haurà de comptar 'sempre amb el diàleg amb els agents socials'.

«No hi ha coses sagrades en l'actual procés», afirma el titular d'Economia

El conseller va mantenir en tot moment que és millor fer sacrificis individuals generalitzats per salvar llocs de treball, en una altra al·lusió a la possibilitat de fer acomiadaments entre els treballadors interins de l'administració. En tot cas, va subratllar que en la situació econòmica actual ja 'no hi ha coses sagrades i tot el procés d'ajust en el qual estem immersos pot tocar i ha de tocar coses tan importants com ara les compensacions econòmiques'.

La Generalitat no té gaire marge de maniobra, ja que únicament podria optar per anul·lar els complements específics que consten en les nòmines dels assalariats de l'administració autonòmica. Tocar la resta del salari dependria d'una modificació legal que està en mans només del Govern de l'Estat. En tot cas, CCOO i UGT van coincidir en la seva queixar per l'obsessió de l'executiu amb els treballadors públics.

Per la seva banda, tots els partits polítics de l'Ajuntament de Barcelona van assegurar ahir que donaran suport a la proposta que va llançar dimecres el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, de retallar també la paga extra de Nadal als alts càrrecs i als regidors del consistori. La mesura es podria discutir en el pròxim ple de final de mes. Tot i així, tant el líder socialista, Jordi Hereu, com el d'ICV, Ricard Gomà, van coincidir a advertir que aquest sacrifici és només 'simbòlic' i que no es pot utilitzar per justificar després les retallades socials que s'estan aplicant. Jordi Portabella, d'Unitat per Barcelona, també va advertir d'aquest risc.

Montilla diu que el pacte fiscal no té cabuda en l'Estatut ni en la Constitució

Mentre Mas-Colell demanava comprensió als funcionaris per ajustar el pressupost de la Generalitat, l'expresident José Montilla assegurava que quadrar els números no serà possible mitjançant el pacte fiscal que reclama CiU. En la seva opinió, aquest mecanisme 'no tindria encaix ni en l'Estatut ni en la Constitució'. Montilla sí que va obrir la porta a aplicar millores en l'actual model financer.