Este artículo se publicó hace 13 años.
Mas prepara un pressupost a la baixa amb una auditoria
Les finances del 2010 seran fiscalitzades abans que s'elaborin els comptes d'enguany
"Un segon diagnòstic". Això és el que busca el Govern d'Artur Mas amb l'auditoria dels comptes de la Generalitat del 2010 que va anunciar ahir. L'executiu vol ratificar que la situació és tan dolenta com s'ha fet públic fins ara i per això recorrerà a una opinió externa i independent. Tot amb un objectiu: que les retallades que ja poden intuir-se en l'horitzó siguin enteses i fins i tot compartides pels ciutadans.
La disminució dels serveis públics semblava ahir una mica més a prop després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, admetés que per primera vegada en la història moderna de la Generalitat el pressupost del 2011 serà més baix que el del 2010, que ahir va quedar prorrogat per exigència formal. "És probable que el 2011 acabem disposant de menys recursos i, per tant, si es fa una pròrroga de pressupostos, s'han d'introduir mecanismes de control molt rígids", va explicar. En aquest sentit, va anunciar que les despeses de la Generalitat el 2011 seran "clarament inferiors" a les del 2010.
El control de la despesa s'extrema fins a l'aprovació dels nous comptes
Amb aquesta previsió sobre la taula, l'executiu de Mas va aprovar un decret pel qual tots els departaments hauran de reduir les seves despeses entre un 30% i un 60% fins a tenir llestos els nous pressupostos, previstos per a la primavera. També es revisaran un per un tots els programes que no van expirar al final del 2010. "Els haurà d'autoritzar un per un el Departament d'Economia, i això ens permetrà ser molt exigents", va dir Homs.
Fins que del Parlament no en surtin els nous comptes, que hauran de fer front a un deute aproximat de més de 40.000 milions d'euros i a un dèficit el 2010 d'uns 7.000 milions d'euros, s'aturarà la substitució dels funcionaris que deixin de treballar i que no es dediquin al camp sanitari o al docent.
El portaveu de l'executiu i home de confiança d'Artur Mas va desmentir, tanmateix, que el Govern hagi començat a sondejar les possibilitats de fer una nova emissió de bons públics com la que va tirar endavant el Govern tripartit l'octubre passat tot i les crítiques de la resta de forces.
El Govern creu que els ciutadans entendran les futures retallades
Les eleccions municipalsL'auditoria es farà després d'un concurs que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, haurà de convocar ara. Aquesta anàlisi a fons hauria d'estar llesta en un període aproximat de tres mesos, cosa que faria que es publiqués en plena precampanya electoral de les municipals. Aquest fet podria provocar que els primers anuncis concrets de retallades perjudiqués els interessos dels alcaldables convergents en els comicis.
"Mas té quatre anys de legislatura i farà el que hagi de fer sense altres consideracions", explicaven ahir fonts properes al president. "El Govern té quatre anys per treballar, no pot perdre sis mesos", afegia un alt càrrec de la nova administració. No obstant això, admetien que "Mas també és el president de CiU i no es dispararà al seu propi peu".
En el Govern hi ha el convenciment que les retallades no suposaran un desgast excessiu per a Mas perquè ja durant la campanya va fer crides reiterades a un "gran esforç col·lectiu". A més, assenyalaven que fins i tot en les comarques tradicionalment més d'esquerres s'entén que cal fer sacrificis.
En qualsevol cas, Francesc Homs recordava ahir que l'elaboració de l'auditoria era un compromís electoral del president de la Generalitat i una aposta per la "transparència" que, segons va dir, "el país demana".
Homs va recalcar que el Govern "no té cap ànim de revenja cap a ningú" i ho va fer ben gràficament: "No volem mirar pel retrovisor, però volem saber com està la carretera per on circulem".
La setmana passada el mateix Mas va dir que s'havia trobat un dèficit "dos o tres cops" superior al que estava previst cosa que suposaria uns 7.000 milions d'euros abans d'anunciar que hi hauria retallades.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.