Público
Público

Mètodes poc ortodoxos contra les prostitutes

Una patrulla de la Guàrdia Urbana ruixa amb un esprai irritant un grup de noies al Raval

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els agents de la Guàrdia Urbana que mantenen la pressió contra les dones que exerceixen la prostitució al carrer anunciada per l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, no sempre fan servir mètodes ortodoxos. Una patrulla d'aquest cos policial va ruixar amb un esprai irritant un grup de dones que ahir a la tarda esperaven clients repartides pel carrer de Sant Ramon, al barri del Raval. El gas que van llançar des de la finestreta de la furgoneta també va afectar els clients d'una botiga de mòbils situada al mig del carrer i alguns vianants que passaven per allà. La Guàrdia Urbana ja ha obert un expedient informatiu per aclarir els fets.

Un grup de prostitutes que van sortir corrent per fugir dels efectes de l'esprai, amb els ulls vermells i llàgrimes a la cara, van afirmar que 'passa de tant en tant. També ens han llançat petards. Alguns ho fan com si fos una broma, no ens deixen tranquil·les'. 'A mi ja em va enganxar un altre cop. És perillós, això no ho poden fer. Pot fer mal a algú que estigui malalt i s'espanti', es queixava un amic del propietari de la botiga de mòbils que acostuma a visitar-lo i que es tirava aigua als ulls.

L'esprai va afectar els clients d'una botiga de mòbils i veïns del carrer

L'abús del policia que va llançar l'esprai des de la furgoneta al carrer de Sant Ramon va tenir lloc a les 16.50 hores. Un minut abans, els dos agents que anaven a dins la furgoneta es van acomiadar de dos companys que es van quedar a la cantonada amb el carrer de Sant Pau mirant com circulaven, molt lentament, entre les prostitutes, la majoria romaneses molt joves.

Quin martiri, quin martiri! va dir en to de broma el policia que anava de copilot.

Públic va ser testimoni d'aquesta conversa i també va veure com, segons després, sortia un raig de gas polvoritzat de la seva finestra a l'altura d'unes prostitutes que eren al carrer. Immediatament després, les noies, els clients de la botiga de mòbils i dos homes d'uns 50 anys que xerraven tranquil·lament asseguts en un portal del costat van córrer per allunyar-se del lloc.

'Avui gas, de tant en tant un petard. Saben que no ho denunciarem'

Un altre cop es va queixar una jove romanesa als policies que miraven des de la cantonada.

Ens han tirat gasos va dir una altra.

Els dos agents van mantenir silenci, també quan Públic els va demanar si havien vist el que havien fet els seus companys. Poc després van marxar. La indignació va desaparèixer amb els gasos. 'Hi estem acostumades. Som romaneses, europees, en teoria tenim drets, però la veritat és que no. L'altre dia un policia de paisà em va començar a cridar i jo també li vaig cridar a ell. Avui és això dels gasos, de tant en tant un petard. Poden abusar perquè saben que no els denunciarem', explicava, amb resignació, aquesta prostituta de vint-i-pocs anys que va arribar a Barcelona en fa vuit. Al seu costat, assegudes al portal d'un pis on contínuament pujaven i baixaven clients, dues romaneses més joves li donaven la raó.

La més prima, amb cara de nena, es va limitar a fer un gest amb les mans per contestar que feia 'molt poquet' que era a Barcelona. 'Sis mesos', va respondre la seva companya. Menys expressiva va ser a l'hora de contestar què pensava de la batuda policial que dimecres passat a la matinada va alliberar una menor nigeriana de 15 anys obligada a prostituir-se en aquest carrer i al de Robador, situat a pocs metres. 'He sentit alguna cosa, però poc', va dir, i va desviar l'atenció parlant d'un client de més de 70 anys a qui una prostituta llatinoamericana ajudava a pujar les escales: 'Aquest és dels que vénen a mirar'.

Igual de tranquil, aparentment, estava el carrer de Robador vint minuts després. Algunes prostitutes subsaharianes esperaven a l'ombra. D'altres que fa dècades que són al barri descansaven als bars Alegría i Andalucía. De sobte, un proxeneta va entrar en un d'ells i va preguntar a un client habitual: 'Com estàs? Quant de temps!'.

El seu interlocutor li va respondre que havia estat fora tres mesos. 'A l'hospital', va remarcar. Però ningú no l'escoltava. L'home que havia començat la conversa estava pendent del que passava a fora, on van arribar els dos policies que havien estat mirant la furgoneta dels seus companys. Els agents també van ser breus en un primer moment a l'hora de respondre si havien vist que el copilot del vehicle feia servir un esprai contra les prostitutes. 'No, no ho hem vist', va dir un d'ells.

I per què no heu fet res quan la gent ha vingut amb els ulls irritats a queixar-se a vos­altres de l'esprai? va preguntar Públic.

El que ens han dit és que els havien llançat alguna cosa, no sabien ben bé si era d'un balcó...

I si algú llança alguna cosa d'un balcó, no aneu a saber què ha passat?

Passen tantes coses... A més, ens ha trucat la nostra brigada i hem hagut de marxar.

Ja, però sabeu perfectament què ha passat. Hi ha hagut un abús per part d'uns companys i ho heu vist. I les noies diuen que no és la primera vegada.

A nosaltres no ens ha passat mai, és l'únic que podem dir. A quin diari treballes?

A Públic.

I a més del teu diari, en llegeixes d'altres?

Sí, i sabem que dimecres a la matinada vau alliberar una menor nigeriana i que en els últims dies n'heu rescatat tres més.

Tens foto? va preguntar aleshores l'altre policia.

Què?

Que si portaves càmera?

No. Per cert, hi havia una noia romanesa molt jove al carrer.

La primeta? Sí, ja sabem qui és. Tenim la seva filiació. Els companys que hi ha al barri estan fent bé la seva feina.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona van confirmar a última hora d'ahir que 'la Guàrdia Urbana compta amb esprais com a armes de defensa. Se'n fa un ús molt restringit, en ocasions molt puntuals'. Sobre el fet que es fessin servir en un cas com aquest, van respondre que 'no és una pràctica habitual del cos. De tota manera, s'obre un expedient informatiu per tal de recollir la màxima informació sobre els fets descrits'. Si l'ajuntament els confirma, s'obriria un expedient sancionador a tots els agents implicats.