Público
Público

Milers de funcionaris marxen en defensa dels serveis públics

La manifestació contra les retallades del Govern congrega policies, bombers, metges i professors

BRAIS BENÍTEZ

Milers de treballadors públics de la Generalitat van sortir ahir al carrer per protestar contra les retallades en el sector públic que impulsaran els pressupostos d'aquest any, que, segons els sindicats, arriben fins al 10%. Rere el lema No a les retallades. Salvem els serveis públics, va marxar una àmplia representació dels empleats públics, en una protesta en què van coincidir lemes com ara L'educació no és retallable i Mossos en lluita. Professors, metges, infermeres, bombers, mossos, treballadors de Justícia o empleats del metro i de la universitat es van manifestar des de la plaça de Sant Jaume fins a les portes del Parlament de Catalunya, on encara durava el ple dels pressupostos.

Unes 30.000 persones, segons els sindicats, i 11.000, segons l'Ajuntament, van protagonitzar una sorollosa marxa en què les botzines, els petards i els xiulets van dominar sobre les consignes. "Aquestes retallades són un atac directe a la qualitat dels serveis com a pilar fonamental de l'Estat del benestar", van denunciar en un manifest els sindicats convocants, que veuen en les mesures d'ajust la intenció de "desballestar els serveis públics, deteriorar el seu funcionament i justificar així la seva privatització".

Els sindicats veuen una privatitzaciói un «atac directe»a l'Estat del benestar

La protesta va transcórrer entre lemes com ara Amb aquest Govern som més pobres o No a la privatització. La indignació era evident entre els manifestants. "Nosaltres no ens hem enriquit. Tenim els sous congelats des de fa temps i ara ens els volen reduir i obligar-nos a treballar més hores", denunciava Carme Andreu, mestra de primària. Segons han manifestat els últims mesos els representants dels empleats públics, els funcionaris senten que el Govern ha volgut presentar-los com uns "privilegiats" per tal d'aplicar-los la tisora. A més, els sindicats consideren que els processos de diàleg oberts no han estat res més que "un teatre".

"Quan un Govern es carrega la negociació col·lectiva pot comportar fins i tot problemes d'ordre públic", va assegurar el responsable del sector públic de la UGT, Xavier Casas. I és que els infructuosos intents d'arribar a acords amb el Govern sobre les mesures d'ajust han encès els ànims dels funcionaris, convençuts que l'executiu mai ha tingut la voluntat d'arribar a pactes. Les negociacions de la funció pública van quedar congelades al desembre i els posteriors intents de diàleg amb col·lectius com ara els funcionaris de presons i els mossos d'esquadra han estat fallits, fet que ha provocat que es reproduïssin les protestes.

La multitud escridassa els polítics a les portes del Parlament

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i José María Álvarez, van titllar ahir el projecte de pressupostos del 2012 d'"inútil", ja que van assegurar que aquests comptes "arruïnaran el país". Gallego i Álvarez, que van encapçalar la manifestació, van insistir que els empleats públics "no poden pagar la factura de la crisi".

Els moments més tensos es van viure a les portes del Parlament, on un ampli dispositiu d'antiavalots dels Mossos en custodiava l'entrada. Alguns manifestants van llençar una bengala contra els agents de la brigada mòbil, que van patir les recriminacions dels manifestants per no participar en la protesta. Un grup reduït de bombers, el col·lectiu que més actiu es va mostrar durant tota la marxa, va intentar fer caure les tanques de protecció, fet que va motivar un avís de càrrega per part del responsable de l'operatiu policial.

L'escridassada contra els polítics va ser ensordidora cada vegada que algú sortia del Parlament, amb consignes com ara Mans enlaire, això és un atracament o la crida sorgida amb el moviment del 15-M: No ens representen.